JALE la Timișoara: Se TRIPLEAZĂ facturile la încălzire

Primăria Timişoara anunţă că se impune o majorare a preţului MWh şi că un proiect în acest sens se va regăsi pe masa Consiliului Local la prima şedinţă.

Explozia preţurilor la combustibil impune şi o majorare a preţului MWh la Colterm. Primăria Timişoara face toate eforturile pentru ca facturile timişorenilor să crească cât mai puţin. Consiliul de Administraţie al Colterm a stabilit, în baza metodologiei Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi având în vedere explozia neprevăzută a tarifelor la energie, un preţ actualizat de facturare a MWh, ce va fi prezentat în următoarea şedinţă a Consiliului Local Timişoara”, a anunţat Primăria Timişoara, într-un comunicat de presă, de vineri.

Potrivit Primăriei Timişoara, facturile se vor majora de trei ori.

În baza calculelor economice şi cerinţelor legale, acest nou preţ este de 851,27 de lei MWh. Întrucât subvenţia acordată de Primăria Timişoara este la maximum permis de lege, de 207,27 de lei/MWh, inclusiv TVA, preţul local al energiei termice facturată populaţiei ar trebui să crească de aproape 3 ori, ajungând la 644 lei/MWh, inclusiv TVA”, se arată în comunicat.

Primarul Dominic Fritz a făcut un nou apel la Guvern pentru a sprijini termoficarea din Timişoara.

Criza mondială a energiei, dar şi poziţia economică vulnerabilă a Colterm, rezultatul anilor de administraţie dezastruoasă, obligă compania să crească preţul de facturare, care nu poate fi sub cel de producţie. Asta este realitatea cifrelor, pe care nu o putem schimba. Este evident că timişorenii racordaţi la sistemul centralizat nu pot suporta facturi majorate de 3 ori la energia termică şi de aceea preţul final îl vom stabili în urma şedinţei Consiliului Local Timişoara”, a declarat primarul Timişoarei, Dominic Fritz.

Societatea de termoficare din Timişoara, Colterm se afla, în această vară, în centrul unui scandal legat de situaţia financiară având datorii de peste 300 de milioane de lei, iar în luna mai a fost şi amendată cu 21 de milioane de euro pentru că nu a cumpărat certificatele de poluare impuse de Uniunea Europeană. Amenda a fost contestată de Primăria Timişoara. Anterior sancţiunii, administraţia Fritz a numit un director la Colterm care a avut o condamnare penală şi care a cumpărat o maşină de lux pe care să o folosească în deplasări ca director Colterm. Ulterior, acesta a fost eliberat din funcţie.

În luna iunie, poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Timiş au mers la sediul Colterm pentru a solicita mai multe documente, ei făcând cercetări, sub coordonarea unul procuror, într-un dosar de delapidare şi fals. Surse din rândul anchetatorilor au declarat atunci că au fost cerute o serie de contracte mai vechi. În această toamnă, Dominic Fritz a anunţat că situaţia termoficării din municipiu este una dificilă având în vedere costurile ridicate la gaze. Edilul a făcut un apel la partidele parlamentare să găsească soluţii pentru ajutorarea unor oraşe care se află în aceeaşi cu Timişoara. Mai multe şcoli din Timişoara au decis să urmeze cursuri online, din cauza frigului din sălile de clase. Colterm a început să furnizeze agent termic abia în urmă cu o săptămână, însă nu în tot oraşul, deoarece în unele cartiere încă mai erau lucrări de retehnologizare. Până la finalul lunii, etapizat, toate cartierele din Timişoara vor avea căldură.

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a anunţat, luni, într-o declaraţie de presă, intrarea în insolvenţă a companiei de termoficare, Colterm. El a dat atunci asigurări că timişorenii vor avea apă caldă şi căldură şi a menţionat că a solicitat, prin prefectura Timiş, către Guvern, alocarea de cărbune din rezerva de stat. Miercuri, E.On a anunţat compania de termoficare din Timişoara, Colterm, că va sista, în 25 octombrie, furnizarea de gaze naturale din cauza datoriilor pe care Colterm le are la E.ON. Acest lucru înseamnă că cei peste 50.000 de abonaţi Colterm vor rămâne fără căldură şi apă caldă, de luni.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

2 comentarii la „JALE la Timișoara: Se TRIPLEAZĂ facturile la încălzire

  • duminică, 24 octombrie 2021 la 09:35
    Permalink

    Un timisorean va urmareste si distribuie stirile…Si poate de maine(25 oct. de ziua armatei romane), se sisteaza furnizarea caldurii si a apei calde? vom vedea, daca Colterm e in insolventa, oricum multi dintre chiriasi se muta in locuinte cu centrale termice, si atunci sa mai imi pun repartitoare la calorifere? sau o centrala terminca? nu se merita…daca am consum mic la 1 persoana, devine neamortizabila investitia.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.