JALE la RADIONAV: Statut incert, salarii NEPLĂTITE de TREI LUNI! Senatorul Mihu a intervenit la Ministerul Transporturilor

Compania Națională de Radiocomunicații Navale (RADIONAV) este planificată pentru desființare. După 82 de ani de existență, Ministerul Transporturilor punea în dezbatere publică, anul trecut, proiectul de lege prin care activitatea, personalul și patrimoniul RADIONAV trebuia să fie preluat de Autoritatea Navală Română.

Ministerul își motiva în 2018 intenția astfel: „RADIONAV nu mai înregistrează venituri proprii din anul 2017, întreaga sa activitate fiind susținută din alocații de la bugetul de stat. Din această cauză, managementul ei nu poate fi asigurat conform OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă. În plus, o parte dintre activitățile aferente Serviciului Public de Radiocomunicații Navale de Apel, Pericol și Salvare sunt parțial caduce, iar parțial sunt asigurate deja sau se pot presta de către Autoritatea Navală Română. Aceasta din urmă trăiește pe propriile picioare, având finanțarea integral asigurată din venituri proprii”.

Proiectul de lege, în integralitatea lui, este disponibil AICI!

Ministerul Transporturilor nu a mai făcut nici un demers după punerea în dezbatere publică a proiectului și, evident, între timp s-au adunat problemele: buget de venituri și cheltuieli neaprobat, statutul companiei și al personalului incert și, mai grav, salarii neacordate cu lunile!

„Trebuia să fim preluați de ANR, dar nu s-a mai făcut nimic în acest sens. Nu se știe ce statut avem, bugetari sau nebugetari, nimic. Pe lângă statut, avem probleme salariale. Nu mai știm cui să ne adresăm, cui să scriem, cui să ne plângem de problemele noastre”, a precizat un angajat al RADIONAV, pentru TOMIS NEWS.

Ne-am adresat Ministerului Transporturilor pe 30 martie a.c., prin care am solicitat clarificări cu privire la statutul și situația RADIONAV. Nici până astăzi acest minister nu a răspuns solicitărilor TOMIS NEWS, iar publicația noastră se pregătește să acționeze ministerul în instanță din cauza acestei încălcări flagrante a legislației în vigoare referitoare la comunicarea informațiilor de interes public. Între timp, pe 17 aprilie a.c. salariații RADIONAV au anunțat că intră în grevă japoneză, întrucât nu și-au primit salariile. Motivul acestei întârzieri îl reprezintă tergiversarea procedurii de preluare a personalului şi a atribuţiilor RADIONAV de către Autoritatea Navală Română. În prezent, cei aproape 50 de angajați ai RADIONAV nu și-au mai primit salariile de trei luni!

Între timp, senatorul social-democrat constănțean, Ștefan Mihu, înștiințat de situația de la RADIONAV, a depus marți o interpelare la ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc:

„Ministerul Transporturilor a decis dizolvarea RADIONAV, furnizorul de până acum al serviciilor radio-navale pentru porturile românești la Marea Neagră. Măsura a fost anunțată fără a se preciza, în vreun fel, situația serviciului de radiocomunicații aferent, în sensul preluării acestuia de către o altă instituție! (…) Ministerul Transporturilor  a renunțat să mai promoveze proiectul de lege (de trecere în subordinea ANR – n.r.) și a decis dizolvarea RADIONAV, fără a furniza alte explicații și, nota bene, fără să fi asigurat plata salariilor personalului RADIONAV, de mai bine de 3 luni ! Nu ar fi prima dată când  Ministerul Transporturilor se dovedește, din păcate, mult prea reținut atunci când vine vorba să furnizeze o informație de interes public evident. Avem în vedere nu doar angajații RADIONAV, ci o sferă mult mai largă de beneficiari interni și externi ai serviciilor oferite de RADIONAV, inclusiv din perspectiva facilităților oferite de porturile românești la Marea Neagră. Vorbim aici de un serviciu public de interes național și internațional, având drept finalitate, printre altele, protejarea și salvarea de vieți omenești pe mare, prin furnizarea de informații, precum : îndeplinirea angajamentelor de trafic de radiocomunicații navale de apel, pericol/alarmare și salvare, asumate de România prin convențiile internaționale în domeniu, la care este parte ; avertizarea instituțiilor românești abilitate să ofere asistență, în caz de nevoie; transmiterea de avize pentru navigatori, inclusiv avize de navigație de tipul tragerilor /exercițiilor militare din zona maritimă a României ; transmiterea de informări meteo, etc. Față de cele de mai sus, vă adresăm rugămintea, stimate domnule ministru, să ne precizați măsurile avute în vedere de Ministerul Transporturilor privind asigurarea deplinei funcționalități a serviciilor de radiocomunicații navale oferite de RADIONAV, în acord cu interesele țării noastre privind asigurarea unui trafic modern și în deplină siguranță în spațiul maritim și fluvial românesc, precum și cu angajamentele internaționale ale României!”, a arătat senatorul Mihu.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.