Italia a REFUZAT extrădarea lui Strutinsky. Fugarul va ispăși pedeapsa într-un penitenciar din peninsulă

Autorităţile judiciare italiene au refuzat extrădarea în România a omului de afaceri Sorin Strutinsky şi au dispus executarea pedepsei acestuia de 10 şi 4 luni de detenţie pentru corupţie într-un penitenciar italian, a declarat pentru G4media.ro avocatul lui Sorin Strutinsky, Marius Mocanu.

Decizia este recentă şi nu ne-au fost comunicate încă motivele pentru care a fost refuzată extrădarea. Execută acolo pedeapsa de 10 ani şi 4 luni de închisoare. În mod cert, condiţiile de detenţie sunt mai bune acolo”, a declarat avocatul.

Sorin Strutinsky s-a predat în 16 februarie autorităților din Bologna şi, până la decizia de încarcerare în penitenciar, a fost în arest la domiciliu. Afaceristul s-a predat la sediul Squadrei Mobile din Chestura de Politie din Bologna, unde era însoțit de doi avocați, Matteo Murgo din Baroul Bologna și avocatul Cristian di Giusto, cel din urmă fiind și avocatul care i-a reprezentant pe alți doi fugari, Daniel Dragomir și Alina Bica. Sorin Strutinsky este ultimul din trioul pe care îl forma cu fostul primar Radu Mazăre și fostul președinte al Consiliului Județean Constanța Nicușor Constantinescu care nu se afla în arest, deși primise o condamnare definitivă. Strutinsky are de executat 10 ani și 8 luni de închisoare pentru trafic de influență în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată și spălare de bani. Strutinsky a fost condamnat definitiv la începutul lunii iulie 2020 și a fost dat în urmărire internațională după ce a fugit din țară.

Ministrul Justiției, Stelian Ion, anunță că extrădarea unor români celebri căutați de justiție nu depinde de el sau de ministerul pe care îl conduce. Printre românii celebri care se adăpostesc în Italia se află Alina Bica, fostul ofițer SRI Daniel Dragomir, omul de afaceri Dragoș Săvulescu sau Sorin Strutinsky.

„Italia a început să aducă îmbunătățiri legislative și mă aștept la o colaborare cât mai bună. Ea e deja bună. Am așteptări, evident, de asta am făcut demersurile pentru numirea unui magistat de legătură în Italia. Nu se putem asuma modul în care instanțele din alte state dau decizii. Sunt instanțe care funcționează în alt cadru, fiecare stat trebuie să se asigure că în perimetrul său lucrurile fumcționează bine. Eu sper să fie cât mai curând aduse, mă aștept de la o zi la alta, nu depinde de ministrul Justiției din România. Am făcut toate demersurile, am fost chiar și insistenți”, a declarat Stelian Ion.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.