Israel REFUZĂ pacea și a atacat rețeaua de tuneluri subterane din Gaza. Hamas şi Jihadul Islamic au lansat peste 1.800 de rachete, 430 au trecut de Iron Dome

Israelul a respins „toate iniţiativele şi medierea” pentru a se ajunge la un armistiţiu, chiar unul temporar, cu facţiunile palestiniene din Fâşia Gaza, pe fondul celei mai grave escaladări a conflictului din ultimii şapte ani între cele două părţi, au anunţat vineri două surse de securitate egiptene, citate de LUSA şi DPA.

O delegaţie egipteană care s-a întâlnit cu oficiali israelieni pentru medierea negocierii unei încetări a focului nu a ajuns la niciun rezultat pozitiv, Israelul refuzând toate iniţiativele de mediere, a precizat una dintre aceste surse. Delegaţia din Egipt – o ţară ce a acţionat adesea ca mediator între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, care controlează Fâşia Gaza – a fost joi la Tel Aviv pentru întâlniri cu responsabili israelieni, care au indicat că intenţionează să desfăşoare o „amplă operaţiune militară” în enclava palestiniană, înainte de orice armistiţiu sau de a se întoarce la negocieri cu privire la încetarea focului, au precizat sursele, care nu au dorit să fie identificate.

Este clar că Israelul are obiective specifice cu atacul asupra Fâşiei Gaza, pe care doreşte să-l realizeze înainte de o încetare a focului, precum distrugerea capacităţilor militare ale rezistenţei palestiniene, în special ale Hamas, vizând de asemenea mai mulţi lideri ai Hamas căutaţi” de Israel, a declarat una dintre sursele apropiate delegaţiei care se afla la Tel Aviv.

Delegaţia din Egipt s-a întâlnit cu responsabili ai Hamas în Fâşia Gaza înainte de reuniunile cu autorităţile israeliene. La ONU, Qatarul lucrează de asemenea pentru a facilita medierea în vederea opririi conflictului.

Cel puţin 119 persoane au murit în Fâşia Gaza, inclusiv 31 de minori, de când au început luni luptele între Israel şi grupurile palestiniene, a anunţat vineri Ministerul Sănătăţii al guvernului Hamas. Printre cei decedaţi sunt 19 femei, iar numărul palestinienilor răniţi a crescut la 830, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din enclavă, Ashraf Al-Qedra.

Armata israeliană a desfăşurat în dimineaţa zilei de vineri cea mai mare operaţiune în Fâşia Gaza de la izbucnirea conflictului militar, cu cincizeci de runde de bombardament terestru şi aerian în patruzeci de minute. Până în prezent, miliţiile grupurilor islamiste Hamas şi Jihadul Islamic au lansat peste 1.800 de rachete spre teritoriul israelian şi cel puţin 430 dintre acestea au căzut în enclavă. În total, nouă persoane au murit în Israel, şapte dintre ele în urma impactului proiectilelor şi două căzând în timp ce fugeau spre adăposturi de atacurile aeriene. Armata israeliană a anunţat vineri că va continua să atace ţinte din enclavă.

Israelul a lansat atacuri aeriene extinse și bombardamente de la sol, vineri, împotriva unei rețele de tuneluri subterane din Gaza, pe fondul atacurilor persistente cu rachete asupra orașelor israeliene. Bilanțul deceselor a ajuns la 127, dintre care 119 palestinieni și 8 israelieni. Printre morți sunt și femei și copiii. Locotenent-colonelul Jonathan Conricus, purtător de cuvânt al armatei israeliene, a declarat că 160 de avioane, precum și unități de artilerie și blindate, au participat la ceea ce el a numit cea mai mare operațiune împotriva unei ținte specifice de când au început luptele.

Ceea ce vizam este un sistem elaborat de tuneluri care se întinde sub Gaza, în cea mai mare parte în zona de nord, dar nu numai, și este o rețea pe care agenții Hamas o folosesc pentru a se deplasa, pentru a se ascunde”, a declarat acesta, potrivit Reuters.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a precizat că, în timp ce forțele terestre au participat la ofensiva de 40 de minute, înainte de zori, niciun soldat nu a trecut în Fâșia Gaza, adăugând că o evaluare finală a rezultatului operațiunii era în așteptare.  Oficialii sanitari din Gaza au declarat că o femeie și cei trei copii ai ei au fost uciși în timpul operațiunii israeliene și că trupurile lor au fost recuperate dintre dărâmăturile casei. Tiruri de rachete îndreptate spre sudul Israelului au urmat rapid, după atacul israelian.

Cel puțin 119 persoane au fost ucise în Gaza, inclusiv 31 de copii și 19 femei și alți 830 răniți, transmit oficialii medicali palestinieni. Numărul morților în Israel a ajuns la opt, după ce un soldat care patrula la granița cu Gaza a fost ucis. Printre decese se numără și o femeie în vârstă, care a murit vineri, în drum spre un adăpost, precum și doi copii și un muncitor indian, au transmis autoritățile israeliene.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat joi că actuala campania „va dura mai mult”. Oficialii israelieni au declarat că Hamas, cel mai puternic grup militant din Gaza, trebuie să primească o lovitură puternică, înainte de orice încetare a focului. Violențele au continuat peste noapte și în comunități mixte de arabi și evrei. În ultimele câteva zile, sinagogile au fost atacate și au izbucnit lupte de stradă în mai multe orașe, determinându-l pe președintele Israelului să avertizeze asupra unui război civil. Armata israeliană a anunțat că numărul militanților uciși în atacurile israeliene a ajuns la aproximativ 90. Oificialii au precizat că până în prezent au fost lansate aproximativ 1.800 de rachete asupra Israelului, dintre care 430 nu au ajuns în apropierea teritoriilor israeliene.

Premierul în exerciţiu al Israelului, Benjamin Netanyahu, afirmă că operaţiunile militare împotriva grupurilor islamiste din Fâşia Gaza vor continua, în contextul atacurilor cu rachetă lansate de pe acest teritoriu palestinian.

Eu am spus că vom genera pierderi grave pentru Hamas şi pentru alte grupuri teroriste. Plătesc deja şi vor continua să plătească scump. Nu s-a terminat încă”, a declarat Benjamin Netanyahu, conform Agenţiei France-Presse şi publicaţiei Le Soir, după o reuniune desfăşurată la sediul Ministerului israelian al Apărării.

Bilanţul bombardamentelor israeliene în Fâşia Gaza este de cel puţin cel puţin 119 morţi şi peste 850 de răniţi. În Israel, bilanţul atacurilor cu rachete lansate din Fâşia Gaza este de cel puţin nouă morţi şi câteva sute de răniţi. Vineri, au izbucnit confruntări de amploare şi în Cisiordania, soldate cu moartea a cel puţin şapte palestinieni şi rănirea altor 150.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *