Israel adună trupe la granița cu Fâșia Gaza și se pregătește de INVAZIE

Bilanţul bombardamentelor israeliene asupra Fâşiei Gaza a ajuns la 87 de morţi şi 530 de răniţi, iar, conform unor surse, armata israeliană pregăteşte o operaţiune terestră în teritoriul palestinian aflat sub controlul organizaţiei islamiste Hamas. Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza a anunţat joi după-amiază că bilanţul bombardamentelor israeliene iniţiate în urmă cu trei zile ca reacţie la atacuri cu rachete a ajuns la 87 de morţi, dintre care 18 copii, şi 530 de răniţi. Armata israeliană susţine că majoritatea persoanelor ucise în Fâşia Gaza sunt lideri sau combatanţi ai grupurilor teroriste care lansează rachete spre Israel.

Armata israeliană a început să mobilizeze trupe la frontiera cu Fâşia Gaza, în scopul unei eventuale intervenţii terestre. „Mobilizăm trupe la frontiera cu Fâşia Gaza, le pregătim. Analizează terenul şi le vom folosi atunci când vom decide„, a declarat Hidai Zillberman, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene.

Decizia unei eventuale intervenţii militare va fi luată de Guvernul israelian. Un oficial de rang înalt citat de postul tv Channel 12 şi de cotidianul Times of Israel a avertizat că armata israeliană ar putea invada Fâşia Gaza. Ultima operaţiune militară terestră de anvergură a Israelului în Fâşia Gaza a avut loc în anul 2014.

Armata israeliană a anunţat că a bombardat, joi după-amiază, o unitate de informaţii a organizaţiei islamiste Hamas, care deţine controlul asupra teritoriului palestinian Fâşia Gaza, precum şi apartamentele unor lideri islamişti. Grupurile islamiste Hamas şi Jihadul Islamic au lansat joi aproximativ 200 de rachete asupra Israelului, fiind vizate oraşele Tel Aviv, Ashdod, Beersheba şi Eilat. În ultimele trei zile, asupra teritoriului israelian au fost lansate peste 1.600 de rachete. Bilanţul în Israel este de şapte morţi şi peste 150 de răniţi.

Grupurile islamiste din Fâşia Gaza, teritoriu palestinian aflat sub controlul organizaţiei fundamentaliste Hamas, au continuat joi atacurile cu rachete asupra Israelului, fiind vizate oraşele Tel Aviv, Ashdod şi Beersheba. În ultimele trei zile, asupra teritoriului israelian au fost lansate peste 1.600 de rachete. Bilanţul în Israel este de şapte morţi şi peste 150 de răniţi. La rândul său, armata israeliană a atacat peste 500 de poziţii islamiste din Fâşia Gaza, omorând cel puţin 72 de persoane, inclusiv lideri islamişti, şi rănind alte aproape 400, conform Ministerului Sănătăţii din acest teritoriu palestinian. O clădire de 14 etaje a fost distrusă în oraşul Gaza, fiind al treilea imobil mai înalt de zece niveluri demolat în bombardamente.

Biden a avut o discuție cu Netanyahu: „Sprijinim cu fermitate dreptul Israelului de a se apăra”

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a transmis sprijinul său ferm pentru securitatea Israelului și pentru „dreptul Israelului de a se apăra”, după raidurile și violențele din ultimele zile în care au fost uciși oameni în Israel și în Fâșia Gaza, în cadrul unei convorbiri pe care a avut-o cu prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, anunță Casa Albă.

Președintele Joe Biden a vorbit, astăzi, cu premierul israelian Benjamin Netanyahu. Președintele a condamnat atacurile cu rachetă ale Hamas și ale altor organizații teroriste împotriva orașelor Ierusalim și Tel Aviv. Președintele și-a exprimat sprijinul ferm pentru securitatea Israelului și pentru dreptul legitim al Israelului de a se apăra și de a proteja civilii. Președintele a împărtășit credința sa că Ierusalimul, un oraș cu o importanță extraordinară pentru oameni din toată lumea, trebuie să fie un loc al păcii. Cei doi lideri au rămas de acord să mențină un dialog strâns între echipele lor – discuții consistente și constante între miniștrii de externe și de apărare, șefii armatelor și consilierii pentru securitate națională, dar și să țină legătura la nivel personal în zilele care urmează”, a transmis Casa Albă, într-un comunicat oficial.

De teamă că violențele s-ar putea transforma într-un nou conflict major, Washington-ul plănuiește să trimită un emisar pentru discuții cu israelienii și palestinienii. Totodată, un ministrul britanic a îndemnat ambele părți „să facă un pas înapoi„. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis să „continue să lovească capacitățile militare ale Hamas” și alte grupări din Gaza. Hamas este considerată o organizație teroristă de SUA și Israel.

Situația explozivă din Ierusalim și Gaza a suscitat numeroase apeluri la calm din întreaga lume. Uniunea Europeană, Statele Unite, Franța, Marea Britanie și alte țări au cerut Israelului și palestinienilor să reducă tensiunile cât mai repede. Violențele s-au intensificat după ce militanții palestinieni au tras rachete către Ierusalim. Răspunsul Israelului a fost o serie de raiduri în Fâșia Gaza, soldate cu cel puțin 20 de morți în rândul palestinienilor, printre care și 9 copii.

Miercuri, militanții din Gaza au declarat că au lansat 130 de rachete asupra Israelului după ce avioanele de luptă israeliene au distrus a doua cea mai mare clădire din orașul Gaza. Aceasta avea 17 etaje și găzduia numeroase instituții media, magazine și apartamente. Turnul Al-Shorouk adăpostea birourile postului de televiziune palestinian Al-Aqsa, și este a treia clădire din Fâșia Gaza care a fost distrusă în urma atacurilor aeriene israeliene de la escaladarea militară dintre Israel și mișcarea islamistă Hamas.

3.000 de militari israelieni sunt desfășurați la granița cu Gaza: „Ne pregătim de luptă”

Ostilitățile intense între Israel și militanții palestinieni nu dau semne se ameliorare – după un bombardament masiv asupra Israelului din partea Hamas, militari israelieni au fost defășurați la granița cu Fâșia Gaza, relatează BBC. Israelul trimite întăriri la granița sa cu Fâșia Gaza – 3.000 de rezerviști urmează să fie desfășurați. Au existat, de asemenea, informații conform cărora Israelul se pregătește de o operațiune similară incursiunilor din 2014 și 2008-2009.

Avem trupe care sunt desfășurate spre graniță. Este vorba de o mișcare de pregătire”, a spus purtătorul de cuvânt al Forțelor Terestre Israeliene, Jonathan Conricus.

Conricus a precizat că 3.000 de rezerviști au fost convcați, iar oficialilor militari de la granița li s-a cerut de către guvern să se pregătească pentru „orice eventualitate și pentru o escaladare a conflictului”. Conricus a precizat direct că trupele desfășurate se pregătesc de luptă – „Am intrat acolo în procedura de bătălie. Ne pregătim de luptă, asta facem”, a spus el. „Dar asta nu va fi primul lucru pe care îl vom face neapărat mâine dimineață – ne concentrăm pe diminuarea capacităților militare ale dușmanilor noștri”, a adăugat Conricus.

Arabii israelieni protestează în mai multe orașe, printre care și Ierusalim, Haifa, Tamra și Lod. În ultimul, guvernul a impus stare de urgență după violențele de marți. Arabii formează 21% din populația Israelului, aproximativ 2 milioane de oameni. Situaţia din Ierusalimul de Est s-a agravat la finalul săptămânii trecute, 600 de palestinieni fiind răniţi în ciocnirile violente cu forţele de ordine israeliene începând de vineri seară, în apropierea Porţii Damascului, una dintre intrările în Oraşul Vechi, şi în zona Esplanadei Moscheilor. Tensiunile s-au manifestat de la începutul Ramadanului, luna sfântă de post şi rugăciune a musulmanilor. Numeroşi palestinieni sunt furioşi întrucât poliţia israeliană a restricţionat accesul în unele zone din Oraşul Vechi.

Musulmanii au sărbătorit încheierea Ramadanului, rugându-se printre ruine

Musulmanii din Israel, Gaza și Cisiordania au celebrat sărbătoarea religioasă Eid al-Fitr, festivalul pentru încheierea postului negru care marchează finalul Ramadanului cu rugăciune și o masă îmbelșugată.

palestina

Sărbătoarea a fost puternic marcată de conflictul armat intens care are loc în ultimele zile între Israel și gruparea Hamas. În fotografii, oamenii pot fi văzuți cum se roagă printre ruine, în urma celui mai intens conflict din Israel și Fâșia Gaza din ultima perioadă.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.