Israel acuză Iran că transferă ARME în Venezuela

Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a denunţat marţi „transferul de arme de către Iran în Venezuela”, afirmând că Forţele Al-Quds – unitatea specială a Gardienilor Revoluţiei însărcinată cu operaţiunile externe – operează deja în America de Sud, potrivit EFE. Chiar dacă Gantz nu a oferit mai multe detalii despre aceste presupuse operaţiuni, el le-a încadrat în ceea ce a denumit „export de terorism iranian”’ sub conducerea ayatollahului Ali Khamenei. Acuzaţia a fost făcută cu ocazia unei conferinţe consacrate problemelor de politică şi securitate la Universitatea Reichman din Israel. Totodată, ministrul israelian al apărării a evocat că, în 2018, Teheranul a utilizat drone „încercând să transfere explozibili din Siria teroriştilor” palestinieni din Cisiordania.

În acest caz, a spus el, dronele iraniene au decolat de pe aeroportul T4 din Siria, fiind încărcate cu explozibili, pe care – potrivit serviciilor de informaţii israeliene – încercau să-i transfere miliţiilor palestiniene din Cisiordania. Pe de alta parte, Gantz a subliniat că Iranul foloseşte două baze militare, în regiunea Chabahar şi pe insula Qeshm (în strâmtoarea Ormuz), pentru a efectua atacuri maritime şi a-şi depozita dronele.

Aceste acuzaţii intervin cu puţin timp înaintea reluării săptămâna viitoare a negocierilor între Iran şi Grupul 5+1 (SUA, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania) pentru a relansa acordul nuclear din 2015 şi căruia Israelul se opune cu fervoare. În cursul conferinţei pe probleme de securitate, premierul israelian Naftali Bennett s-a referit la aceste negocieri şi a menţionat că, „şi în cazul în care se va ajunge la o relansare a acordului, Israelul nu va fi parte la pact şi, deci, nu va avea nicio obligaţie faţă de el”, într-o aluzie clară la avertismente deja formulate de Israel, care nu a exclus un atac împotriva Iranului pentru a-l împiedica să se doteze cu arma nucleară.

Statul israelian trebuie să-şi menţină capacitatea şi libertatea de acţiune în orice situaţie şi în orice împrejurare politică”, a adăugat Bennett.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *