Isărescu, despre datoria publică: „Dacă este mai mică, e în avantajul țării. Ar trebui să rămână SUB 60% din PIB!”

Datoria publică a României, care tocmai a ajuns la 50% din PIB, ar trebui să rămână sub 60% din PIB, poate chiar 55% din PIB, iar într-un timp rezonabil deficitul bugetar ar trebui să scadă sub 3% din PIB, a declarat miercuri guvernatorul BNR Mugur Isărescu, după ședința CA al BNR. Isărescu spune că majorarea deficitului bugetar nu este o excepție, ci mai degrabă regula în Uniunea Europeană, iar o creștere până la 60% din PIB nu ar trebui să pună probleme majore.

Pentru reducerea datoriei și a deficitului, este nevoie de reformă, de creșterea veniturilor bugetare, de o disciplină a cheltuielilor, precum și de evitarea tuturor excepțiilor la încasările bugetare, a spus guvernatorul, subliniind că aceste măsuri sunt apanajul Guvernului.

În context, Isărescu s-a pronunțat și asupra posibilității apariției unei crize economice majore, așa cum a prezis economistul Nouriel Roubini. „Sper să nu aibă dreptate”, a comentat guvernatorul, care a admis că perioada dobânzilor reduse se apropie de sfârșit, iar tendințele sunt de revenire la normalitate. „Depinde de presiunile inflaționiste”, a precizat Isărescu, care a vorbit și de un control mai serios al lichidităților de pe piața monetară, precum și de presiunile inflaționiste legate de evoluția unor prețuri administrate, cum sunt cele ale gazelor.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *