IRONIE a… istoriei: Rusia, prima țară care acreditează un ambasador al talibanilor afgani

Talibanii aflaţi la putere în Afganistan au acreditat, în premieră, un reprezentant diplomatic în Rusia, transmite dpa. Un purtător de cuvânt al ministerului de externe de la Kabul a anunţat sâmbătă că ambasada Afganistanului la Moscova a fost preluată oficial de un reprezentant al său. Potrivit anunţului, fostul ambasador a fost nevoit să îşi înceteze activitatea, iar diplomatul Jamal Gharwal îşi începe acum activitatea ca însărcinat cu afaceri.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov confirmase recent acreditarea unui reprezentant taliban, potrivit agenţiei de presă Interfax. Pe plan internaţional, niciun stat nu a recunoscut încă guvernul taliban. Gruparea militantă islamistă a revenit la putere în Afganistan în august 2021. De atunci, islamiştii au limitat în mod drastic drepturile omului. Fetelor nu le este încă permis să urmeze studii secundare, la aproape opt luni de la preluarea puterii de către talibani.

Talibanii își au rădăcinile în luptătorii islamiști din timpul războiului dintre Rusia și Afganistan din anii 80, fiind susținut puternic de SUA în acea perioadă. Înființați oficial ca organizație politică în anii 90, în timpul războiului civil din Afganistan, talibanii au dus o luptă de guerilă împotriva amercianilor în cei 20 de ani de prezență a forțelor SUA în țara asiatică.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *