Iranul se îndreaptă cu viteză spre deținerea bombei nucleare

Iran a anunțat că a îmbogăţit uraniu la nivelul de 60% la centrala de la Natanz, relatează Reuters şi AFP.

Anunţ cu mândrie că la ora 00:40 oamenii de ştiinţă iranieni au reuşit să producă uraniu îmbogăţit la 60%”, a transmis pe Twitter preşedintele parlamentului, Mohammad Qalibaf.

Directorul Organizaţiei iraniene pentru energia atomică (OIEA), Ali Akbar Salehi, a precizat că Teheranul a început îmbogăţirea uraniului la 60% la situl de la Natanz.

„Îmbogăţirea uraniului la 60% este în curs în instalaţiile nucleare Martirul Ahmadi Roshan”, cum mai este denumit situl de la Natanz, în memoria unui cercetător nuclear asasinat.

Agenţia oficială de presă IRNA a anunţat marţi că Iranul va începe să îmbogăţească uraniu la nivelul de 60%, anunţul survenind la două zile după un „sabotaj” la uzina de la Natanz şi de care Teheranul a acuzat Israelul. Îmbogăţirea la 60% pune Iranul în poziţia de a trece rapid la niveluri de 90% şi peste, necesare pentru utilizare în scopuri militare, marcând un nou pas în încălcarea angajamentelor asumate de Republica islamică faţă de comunitatea internaţională în 2015 că îşi va limita programul nuclear.

Republica islamică a dezminţit întotdeauna intenţia de a se dota cu arma nucleară, invocând o interdicţie de ordin moral şi religios.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.