Iran vrea să îmbogățească uraniu la 20 la sută, de cinci ori mai mult decât a convenit cu comunitatea internațională

Iranul a comunicat Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) că dorește să producă uraniu îmbogăţit la 20%, adică mult peste pragul stabilit prin Acordul de la Viena din 2015. Potrivit ultimului raport disponibil al AIEA, publicat în noiembrie, Teheranul a îmbogăţit uraniu la un nivel de puritate superior limitei prevăzute prin Acordul de la Viena (3,67%), dar nu a depăşit pragul de 4,5% şi a respectat întotdeauna regimul strict al inspecţiilor Agenţiei.

Iranul a informat Agenţia despre intenţia sa de a îmbogăţi uraniu la un nivel putând merge până la 20% în uzina subterană din Fordo, pentru a se conforma unei legi adoptate recent de parlamentul iranian”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al agenței ONU, citat de AFP. Scrisoarea de la Teheran, datată 31 decembrie, nu precizează când va începe activitatea de îmbogăţire a uraniului, a adăugat oficialul. Informația fusese dezvăluită inițial de ambasadorul rus la AIEA, Mihail Ulianov, pe Twittter, acesta menţionând un raport al directorului general al Agenţiei, Rafael Grossi, transmis Consiliului guvernatorilor.

Este o presiune în plus”, a comentat pentru AFP un diplomat la Viena, sub acoperirea anonimatului, în contextul în care Iranul se distanţează tot mai mult de angajamentele sale.

Dosarul iranian a cunoscut noi tulburări de la asasinarea, la sfârşitul lunii noiembrie, a cercetătorului iranian în domeniul nuclear Mohsen Fakhrizadeh. În urma acestui atac atribuit Israelului, aripa cea mai dură de la Teheran a promis o ripostă şi parlamentul a adoptat o lege controversată preconizând producerea şi stocarea a cel puţin 120 de kilograme de uraniu îmbogăţit la 20% pe an şi „încetarea” inspecţiilor din partea AIEA, destinate să verifice dacă ţara încearcă să obțină bomba atomică. Guvernul iranian s-a opus acestei iniţiative, denunţate și de celelalte părţi semnatare ale Acordului de la Viena, care au îndemnat Teheranul „să nu compromită viitorul”. Așa-zisele „democraţii nu pot cere Iranului să încalce legislaţia parlamentară”, a avertizat, totuşi, ministrul de externe al republicii islamice, Javad Zarif.

Pe de altă parte, părțile semnatare ale acordului (Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) preferă să mai tragă de timp până la instalarea lui Joe Biden la Casa Albă. Democratul şi-a exprimat dorinţa ca SUA să revină în Acordul de la Viena, cu condiţia ca Iranul să îşi respecte din nou „cu rigoare” angajamentele. Respingerea inspectorilor AIEA şi reluarea activităţilor de îmbogăţire la un nivel de 20%, nivel practicat de Iran înaintea semnării Acordului la Viena, riscă să retrimită dosarul nuclear iranian în faţa Consiliului de Securitate al ONU şi să saboteze definitiv acest text.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *