Iran: „Atacul nostru s-a încheiat și nu dorim să-l continuăm”. Avioane de luptă din România, mutate în Orientul Mijlociu
Preşedintele iranian Ebrahim Raissi a avertizat duminica aceasta că reacţia ţării sale va fi „mult mai puternică” în caz de „comportament imprudent” al Israelului, după atacul iranian fără precedent întreprins în timpul nopţii, informează AFP, scrie AGERPRES.
„Pedepsirea agresorului a fost realizată”, a anunţat Raissi într-un comunicat, adăugând că „dacă regimul sionist sau susţinătorii săi dau dovadă de un comportament imprudent, ei vor primi un răspuns decisiv şi mult mai puternic”.
Şeful forţelor armate iraniene a afirmat duminica aceasta că atacul întreprins în timpul nopţii împotriva Israelului „şi-a atins toate obiectivele”, precizând totodată că niciun centru urban sau economic nu a fost vizat de dronele şi rachetele iraniene. El a afirmat că cele două ţinte principale au fost „centrul de informaţii care le-a furnizat sioniştilor informaţiile necesare” pentru atacul ce a distrus la 1 aprilie consulatul iranian de la Damasc, precum şi „baza aeriană de la Novatim, de unde au decolat avioanele F-35″ care au bombardat consulatul.
Represaliile de sâmbătă constituie primul atac direct întreprins vreodată de puterea iraniană împotriva teritoriului israelian. Șeful Statului Major iranian spune că atacul s-a încheiat și de acum forțele iraniene vor răspunde „dacă Israelul ne țintește interesele”. El avertizează SUA că dacă participă la un atac împotriva Iranului îi va ținti bazele din regiune. Șeful Statului Major iranian a declarat: „Atacul nostru s-a încheiat și nu dorim să-l continuăm, dar vom răspunde cu forță dacă Israelul ne țintește interesele”. Pe de altă parte, avertizează SUA să nu participe la un atac împotriva Iranului. „Dacă Washingtonul participă la vreun atac împotriva noastră, îi vom ținti bazele din regiune și nu va fi în siguranță”, spune șeful Statului Major iranian.
Armata israeliană a transmis că au participat la apărarea Israelului în respingerea atacului iranian și capabilitățile militare aliate. „Israelul a acționat împreună cu SUA, Marea Britanie, Franța și alte țări atunci când a respins atacul iranian”, a transmis armata israeliană. Armata israeliană a transmis că au participat la apărarea Israelului în respingerea atacului iranian și capabilitățile militare aliate. „Israelul a acționat împreună cu SUA, Marea Britanie, Franța și alte țări atunci când a respins atacul iranian”, a transmis armata israeliană.
Până duminică dimineață, oficialii israelieni au indicat că nu a fost luată nicio decizie cu privire la un răspuns israelian la atacul iranian, în timp ce un oficial a declarat că orice răspuns potențial va fi discutat la ședința cabinetului de război.
Iran a convocat mai mulți ambasadori europeni
Ministerul iranian de Externe a anunţat că i-a convocat pe ambasadorii Regatului Unit, Franţei şi Germaniei pentru a protesta faţă de comentariile făcute de autorităţile din aceste ţări în urma loviturilor iraniene împotriva Israelului din cursul nopţii, relatează Le Figaro şi Reuters, conform news.ro.
Cei trei diplomaţi europeni „au fost convocaţi la minister (…) ca urmare a poziţiilor iresponsabile ale unor oficiali din aceste ţări privind răspunsul Iranului la seria de acţiuni ale regimului sionist împotriva cetăţenilor şi intereselor ţării noastre„, a precizat diplomaţia iraniană într-un comunicat publicat de agenţia oficială Irna.
Cele trei ţări europene au condamnat atacul cu drone şi rachete al Iranului împotriva Israelului, care s-a desfăşurat în noaptea de sâmbătă spre duminică şi a fost o ripostă la bombardarea de către Israel a consulatului său din Siria la 1 aprilie.
Directorul pentru Europa de Vest din cadrul Ministerului iranian de Externe a acuzat cele trei ţări de „standarde duble”, deoarece acestea s-au opus la începutul acestei luni unei declaraţii a Consiliului de Securitate al ONU, redactată de Rusia, care ar fi condamnat atacul Israelului asupra complexului ambasadei Iranului din Siria.
Cancelarul german Olaf Scholz, aflat în vizită în China, a condamnat duminică atacurile aeriene iraniene asupra Israelului „în termenii cei mai fermi posibil”, a declarat un purtător de cuvânt. „Cu acest atac iresponsabil şi nejustificat, Iranul riscă o conflagraţie regională”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Hebestreit, după sosirea lui Scholz în oraşul chinez Chongqing. „Germania se află îndeaproape alături de Israel”, a spus Hebestreit. „Vom discuta acum reacţiile ulterioare îndeaproape cu partenerii şi aliaţii noştri din G7″, a precizat el.
Iranul a lansat un roi de drone explozive şi a tras cu zeci de rachete asupra Israelului sâmbătă seara târziu, în primul său atac direct pe teritoriul israelian, riscând o escaladare majoră. Iranul promisese represalii pentru ceea ce a numit un atac israelian asupra consulatului său din Damasc, la 1 aprilie, care a ucis şapte ofiţeri ai Gardienilor Revoluţiei, inclusiv doi comandanţi de rang înalt. Israelul nu a confirmat şi nici nu a negat responsabilitatea pentru atacul asupra consulatului.
Hamas salută atacul iranian asupra Israelului
Gruparea Hamas a calificat lansarea de către Iran a sute de rachete și drone în timpul nopții de sâmbătă spre duminică drept „un drept natural și un răspuns meritat”, potrivit Sky News. Hamas a apărat atacul Iranului asupra Israelului, gruparea calificând lansarea de către Iran a sute de rachete și drone peste noapte drept „un drept natural și un răspuns meritat”.
Acțiunea militară a Iranului a avut loc după un presupus atac aerian israelian asupra complexului ambasadei sale din Damasc, la 1 aprilie, în care au fost uciși ofițeri ai Corpului de elită al Gardienilor Revoluției Islamice.
„Noi, cei din Hamas, considerăm că operațiunea militară condusă de Republica Islamică Iran este un drept natural și un răspuns meritat la crima de a viza consulatul iranian din Damasc și la asasinarea mai multor lideri ai Gardienilor Revoluției”, a declarat Hamas într-un comunicat.
Rusia: „Totul depinde de următorii pași”
Prim-adjunctul reprezentantului permanent al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, a declarat că escaladarea conflictului dintre Iran și Israel ar putea duce la o nouă criză acută în regiunea Orientului Mijlociu.
„În general, acum avem o potențială nouă criză acută în Orientul Mijlociu. Totul depinde de următorii pași ai părților implicate sau de lipsa acestora”, a spus Polianski, într-o postare publicată pe canalul său de Telegram.
„În legătură cu atacul Iranului împotriva Israelului, la cererea acestuia din urmă, o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU este programată pentru 14 aprilie la ora 16:00 ora New York-ului (23:00 ora Moscovei). În același timp, au fost distribuite Consiliului de Securitate două scrisori – una israeliană despre încălcarea Cartei ONU de către Iran (niciun cuvânt despre lovitura asupra departamentului consular al ambasadei iraniene din Damasc) și una iraniană cu informații despre lovitura de represalii efectuată în cadrul dreptului la autoapărare în temeiul articolului 51 din Carta ONU”, a mai precizat diplomatul rus, potrivit Tass.
Turcia şi Irakul cer Teheranului să evite o nouă escaladare
Turcia a cerut duminică Teheranului să evite o „nouă escaladare” după loviturile iraniene împotriva Israelului de sâmbătă seara, potrivit unei surse diplomatice turce. Şi Irakul a făcut un apel similar, în timp ce Teheranul a dezvăluit că şi-a notificat vecinii şi prietenii cu 72 de ore înainte de atacul său din cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, respins în proporţie de 99 la sută de Israel şi aliaţii săi, scrie news.ro.
„Ministrul turc de externe Hakan Fidan a avut astăzi (duminică – n.r.) o conversaţie telefonică cu omologul său iranian (…) şi i-a spus că nu dorim o nouă escaladare în regiune”, a declarat sursa diplomatică turcă sub rezerva anonimatului, relatează Le Figaro.
Potrivit informaţiilor obţinute din surse diplomatice, în timpul convorbirii telefonice, şeful diplomaţiei iraniene a declarat că operaţiunea de represalii împotriva Israelului s-a încheiat şi că Iranul nu va lansa o nouă operaţiune decât dacă va fi atacat, relatează agenţia turcă Anadolu. Amir-Abdollahian a avertizat însă că, dacă Iranul va fi atacat din nou, va da un „răspuns mai puternic” de această dată.
Şi preşedintele irakian a cerut duminică o „reducere a tensiunilor” în Orientul Mijlociu, îndemnând în acelaşi timp să nu se „extindă conflictul”, la o zi după ce Teheranul a lansat un atac fără precedent împotriva Israelului. Referindu-se la „ultimele evoluţii din regiune şi la repercusiunile lor”, preşedintele Abdel Latif Rachid a subliniat, de asemenea, într-un comunicat, „necesitatea de a opri agresiunea împotriva Fâşiei Gaza şi de a găsi o soluţie la problema palestiniană, având în vedere că aceasta este un element fundamental pentru stabilitatea regiunii”.
Iranul şi-a notificat vecinii cu privire la loviturile de retorsiune împotriva Israelului cu 72 de ore înainte, a declarat duminică ministrul de externe Hossein Amirabdollahian. „Cu aproximativ 72 de ore înainte de operaţiunile noastre, i-am informat pe prietenii şi vecinii noştri din regiune că răspunsul Iranului împotriva Israelului este sigur, legitim şi irevocabil”, a declarat acesta într-o conferinţă de presă.
MAE, anunț despre situația românilor din Israel
Purtătorul de cuvânt al Ministrului Afacerilor de Externe, Radu Filip, a vorbit, în exclusivitate la Antena 3 CNN, despre situația românilor din Israel. Acesta a spus că nu există români în pericol în Israel, și că până în prezent, nu a fost solicitat sprijin consular.
„Nu sunt români în pericol. Până la acest moment, misiunile noastre diplomatice, nu au recepționat solicitări de asistență sau solicitări de sprijin consular. Misiunile noastre din regiune, mă refer la cele din Israel, la cele din Iran, sunt în permanență legătură cu cetățenii noștri români, rămânând să ofere sprijin în măsura competențelor legale. Spațiul aerian s-a redeschis în această dimineață, cursele aeriene și-au reluat zborurile. Cetățenii români vor reveni în țară. Nu a fost solicitat, așa cum am spus, sprijin de ordin consular. Recomandarea MAE este de a evita orice călătorie în statul Israel, Palestina, Republica Libaneză și Republica Islamică Iran. Detalii cu privire la aceste informații, precum și datele noastre de contact pentru misiunile diplomatice și oficiile consulare, sunt disponibile pe www.mae.ro”, a spus Radu Filip.
Întrebat ce recomandări are pentru românii care au programate călătorii în acea zonă, purtătorul de cuvânt a spus:
„Am reiterat recomandarea adresată cetățenilor români de a evita călătoriile acolo. Această recomandare este în vigoare din luna octombrie anul trecut. De asemenea, celor care se află pe acele teritorii să fie precauți, să se informeze din surse oficiale cu privire la evoluțiile de securitate, și să respecte cu strictețe eventualele recomandări ale autorităților locale”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al Ministrului Afacerilor de Externe, Radu Filip, la Antena 3 CNN.
Avioane de luptă din România, mutate în Orientul Mijlociu de către Marea Britanie
Guvernul britanic a transmis că a deplasat „mai multe avioane de luptă și cisterne de realimentare suplimentare” în Orientul Mijlociu, după atacul Iranului asupra Israelului. Într-o declarație, guvernul britanic a precizat că aceste mijloace aeriene vor consolida operațiunea existentă a Regatului Unit împotriva grupului armat ISIL (ISIS) în Siria și Irak, precum și interceptarea „oricăror atacuri aeriene în raza de acțiune a misiunilor noastre existente, după cum este necesar”.
Un purtător de cuvânt a declarat că un „număr de aeronave” au fost „mutate temporar” din România pentru a spori „amprenta noastră existentă în regiune”.
Premierul britanic Rishi Sunak a declarat duminică faptul că avioane militare britanice au doborât dronele lansate de Iran în atacul asupra Israelului. Pentru a evita o escaladare a conflictului, Sunak cere calm: „Capetele calme să prevaleze”, scrie Reuters.
„Pot să confirm că avioanele noastre au doborât o serie de drone de atac iraniene”, a declarat Sunak pentru televiziuni.
„Dacă acest atac ar fi avut succes, repercusiunile pentru stabilitatea regională ar fi greu de supraestimat. Susținem securitatea Israelului și a regiunii mai largi, ceea ce este, desigur, important și pentru securitatea noastră aici, acasă. Ceea ce avem nevoie acum este să prevaleze capetele calme”.
Sunak urma să se alăture discuțiilor dintre liderii G7 în cursul zilei de duminică. „Este important să ne coordonăm cu aliații și vom discuta următorii pași în acel moment”, a spus el, potrivit antena 3cnn.