IPS Teodosie, în drumul spre funcția de PATRIARH: Decizie Sfântul Sinod – Se REÎNFIINȚEAZĂ Mitropolia Tomisului! Bourceanu (PNL): „Este o REPARAȚIE morală!”

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a întrunit, joi, la Palatul Patriarhiei, în prima ședință din acest an. După ce au ales episcopii vicari pentru Arhiepiscopia Iașilor și pentru Episcopia Episcopiei Devei și Hunedoarei, ierarhii au discutat și despre una dintre cele mai importante teme: reînființarea Mitropoliei Tomisului. Decizia a intrat în linie dreaptă. În perioada imediat următoare vor fi ample discuții care vor culmina cu decizia de a reînființa cea mai veche eparhie românească pe teritoriul creștinat pentru prima dată de Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României.

Prim-vicepreședintele PNL Constanța și, între timp, ajuns senator al României, Septimiu Bourceanu, a avut o propunere inedită și îndrăzneață în campania pentru parlamentarele de anul trecut: reactivarea Mitropoliei Tomisului cu titlul de Mitropolia Dobrogei. Bourceanu motiva atunci prin faptul că „vreau o Constanță puternică, dezvoltată și conectată administrativ, medical, economic, financiar, cultural, sportiv și religios la România și la Europa”: „Cred în asta și va fi obiectivul meu în viitorul mandat de senator. Și mai cred în ceva: Eu cred în Dobrogea, cea multiculturală, multietnică, multireligioasă, Dobrogea actuală și de odinioară, încărcată de istorie, de împliniri si sperante, dar și de răni deschise care așteaptă vindecarea și, poate, împăcarea”, mai considera Bourceanu.

Senatorul constănțean a primit cu bucurie vestea de joi:

„Una dintre cele mai bune vești, pot să afirm – chiar din ultimele decenii, pentru constănțeni este această decizie a Bisericii Ortodoxe Române de a reînființa Mitropolia Tomisului. Este o reparație morală și un proiect pe care l-am susținut constant de-a lungul timpului. Cred cu tărie că Mitropolia Tomisului va deveni unul dintre motoarele principale de dezvoltare a Dobrogei pe toate planurile. Salut decizia Bisericii Ortodoxe Române și asigur atât conducerea instituției cât și pe constănțeni că voi sprijini acest proiect până la capăt!”, a precizat senatorul Bourceanu pentru TOMIS NEWS.

Tot de la Constanța, fostul candidat pentru funcția de primar al municipiului, Nicoleta Ploscaru, a susținut în campania localelor de anul trecut același demers: ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie și a solicitat aducerea unei părticele din moaștele Sfântului Andrei la Constanța.

Pentru încurajarea turismului religios voi colabora cu Ministerul Culturii, Consiliul Județean, Arhiepiscopia Tomisului, pentru punerea în valoare a tuturor monumentelor și vestigiilor religioase din județ”, spunea atunci Ploscaru. Inițiativa Nicoletei Ploscaru are și un raționament: provine din familie de preoți.

Tot astăzi, Sfântul Sinod a luat, în prima ședință din acest an, o altă decizie importantă: Membrii sinodali l-au ales joi, prin vot secret, pe preacuviosul părinte arhimandrit Nichifor Horia în demnitatea de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, cel care are o strânsă legătură cu Preafericitul Daniel. Părintele Nichifor Horia are 56 de ani și s-a născut la Brăila. Este starețul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași şi Exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor.

Mitropolia Tomisului a funcţionat în perioada cuprinsă între secolele al-IV-lea şi al-XIV-lea, dar dincolo de istorie în prezent avem în județul Constanța peste 300 de biserici și aproape 40 de mânăstiri. De asemenea, în țară, există doar șase mitropolii și nici una nu se compară cu istoria Constanței. Aici este și, de fapt, miza: mitropolia poate să dea Patriarhul României! Scaunul de mitropolit al Dobrogei este ocupat în prezent de Patriarhul României, Preafericitul Părinte Daniel. Titulatura completă a acestuia este cea de Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Munteniei și Dobrogei, Locțiitorul tronului Cezareei Capadociei și Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Cetatea Tomisului și Dobrogea au o însemnătate deosebită în istoria Bisericii Ortodoxe Române, mai ales că din aceste teritorii ne vin primii martiri creștini geto-daci, daco-români și apoi stră-români. Reînființarea Mitropoliei Tomisului este una dintre marile dorințe ale Înaltpreasfințitului Teodosie, din perspectiva personală așa poate să candideze pentru funcția de… patriarh! Reînființarea Mitropoliei Tomisului va avea o însemnătate extrem de importantă în ordinea ierarhică a BOR, care este dictată în funcţie de vechimea așezământului sfânt. După Patriarhul României, care este şi Mitropolitul Munteniei şi Dobrogei, urmează Mitropolia Moldovei, a Ardealului, apoi Cluj şi Maramureş, Banat şi Oltenia. În a doua categorie intră Arhiepiscopiile, prima fiind cea a arhiepiscopului Teodosie. Însă, dacă se reînființează Mitropolia Tomisului aceasta ar putea fi considerată cea mai veche.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *