IPS Teodosie a LOVIT din nou, de Bobotează: „În perioada neputinţei lunare, femeile NU pot lua nici agheasmă, nici anafură”

Invitat la un post de radio local, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a spus că în perioada „neputinței lunare”, femeile nu pot lua agheasmă, anafură, iar apă sfințită au voie să bea abia la 3 zile după finalizarea perioadei. De asemenea, ÎPS Teodosie a explicat că până pe 14 ianuarie, când se termină praznicul Bobotezei, oamenii ar trebui să evite să spele rufe, „din respect faţă de apa sfinţită”.

Miercuri, ÎPS Teodosie a fost invitat la Radio Dobrogea, la emisiunea Dialog duhovnicesc, unde a explicat regulile sărbătorii de Bobotează.

„Cât ţine praznicul Bobotezei, de pe 5 până pe 14 ianuarie, nu este interzis să ne spălăm noi ca oameni, putem să amânăm spălarea rufelor din această decenţă, sfială şi respect faţă de apa sfinţită. Să nu spălăm rufele murdare în timpul praznicului Bobotezei. Aşa este şi după canoane”, a spus Arhiepiscopul Tomisului.

Femeile au reguli în plus de Bobotează.

„În perioada neputinţei femeii nu poate lua nici agheasmă, nici anafură, nici măcar agheasmă mică, darămite agheasmă mare. Dar dacă are perioada în timpul sărbătorii Bobotezei, coincide cu cele opt zile, ea nu poate lua agheasmă. Trebuie să compensăm, Dumnezeu întotdeauna compensează, se ia trei zile după această perioadă, agheasmă mare, pentru că în perioada aceasta s-a rugat, poate a venit şi la biserică, că nu e interzis femeilor care au neputinţa aceasta firească lunară să vină la biserică, să nu meargă spre altar, să nu sărute sfintele icoane, să nu ia agheasmă şi anafură. Dar la biserică poţi să vii, că nu este interzis să te rogi”, a mai spus ÎPS Teodosie.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *