Ipocrizie, puțin spus. Pentru liberalii constănțeni, România NU FUNCȚIONEAZĂ până pe 11 decembrie!

În percepția populară, a da „foc la sat” face referire la personajul care este atât de supărat încât nu îl mai interesează nimic, nu mai are nimic de pierdut și dacă lucrurile nu se desfășoară conform dorinței sale totul poate să se ducă de râpă. Aceeași abordare o găsim la liberalii care, marți, s-au dat din nou în petic, chiar și în contextul în care ședința Consiliului Județean nu avea nici perspective politice, nici prilejuri de înțepături electorale. De altfel, poza pe care o atașăm nu este planificată pentru un context anume, liberalii chiar stau cu toții pe telefoane în fiecare ședință, pe tot parcursul ședinței și fac gălăgie doar pe proiectele de hotărâre pe care le-au discutat deja la partid.

cjc-2

Doar 21 de proiecte de hotărâre au figurat pe ordinea de zi și chiar la final consilierii județeni și-au găsit moment de ciondăneală politică. Primele cinci proiecte făceau referire la aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru: restaurarea, conservarea, amenajarea Edificiului Roman cu Mozaic; reabilitarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC); salvarea și punerea în valoare a Mormântului pictat Hypogeu; același lucru pentru cetatea Carsium și reabilitarea și modernizarea DJ 223, tronsolul Cernavodă – Rasova – Aliman – Ion Corvin.

Tonul l-a dat consilierul județean liberal Radu Bogdan Matei, care a făcut precizarea că „MINAC este plătitor de TVA, singurul muzeu din țară în această situație”, completat ulterior de colegul său, Marian Crușoveanu: „Așa am înțeles de la fostul director”, fără să specifice exact care director.

Pentru primele două proiecte, marți s-a întrunit Comisia Națională a Monumentelor și CJC trăiește cu sufletul la gură concluzia dezbaterilor, o eventuală decizie favorabilă putând să dea undă verde finanțărilor proiectelor, care arată așa: pentru Edificiul Roman cu Mozaic: 14,5 mil. lei; pentru MINAC: 20 mil. lei; pentru mormântul pictat: 6,3 mil. lei și pentru cetatea Carsium 10,7 mil. lei. Pentru fiecare dintre acestea, CJC participă cu cofinanțarea de 2%.

La finalul ședinței, vicepreședintele CJC, Claudiu-Iorga Palaz, a dorit să le răspundă liberalilor. Pus în temă între timp cu situația MINAC, Palaz a precizat:

„S-a depășit plafonul, da, noi avem singurul muzeu care plătește TVA, pe vremea domnului Rădulescu s-au încheiat contractele, nu știu dacă s-a făcut ceva până la această dată, o să încercăm să luăm în calcul soluții favorabile… nu știu dacă putem să considerăm vinovat pe director, pentru că comisiile de la acea dată au făcut tot ceea ce l-a stat în putință pentru a obține bani pentru muzeu, nu cred că poate fi condamnat acest lucru, dar dacă vom găsi soluția legală fiți siguri că… vă mulțumim pentru sesizare!”, a spus Claudiu Palaz.

Vicepreședintele CJC a fost completat de consilierul județean Daniel Turcu (PMP).

„Din cauza unor deficiențe de la Ministerul Finanțelor toate entitățile economice care au personalitate juridică au primit notificare că prin depășirea plafonului au devenit plătitoare de TVA, chiar dacă fac parte din excepții, eu conduc o societate în aceeași situație, este o eroare la minister, puteți să obțineți informații pe linia partidului, până la guvernul Cioloș, pe care îl susțineți”, a spus Daniel Turcu.

„Ceaușescu, PCR!”, același lucru cu „Cioloș, PNL!”

La auzul susținerii de guvern, liberalii au luat foc și au strigat în cor: „Soluția!”

Palaz a revenit: „V-am rugat să ne ajutați…”, însă consilierul județean liberal George Muhscină, un plictisit și apolitic (în sensul de nepriceput, nicidecum dezinteresat) a răcnit: „După 11 decembrie, cu mare drag!”, din care înțelegem că orice proiect cu finanțare, chiar și România cu totul, poate să ia foc, dacă din 11 decembrie țara nu va fi condusă de Dacian Cioloș, respectiv PNL. Pentru ca patetismul să se încheie complet, când toată lumea își strângea lucrurile la încheierea ședinței s-a trezit Marian Crușoveanu cu o expresie pe care nu a auzit-o chiar toată audiența, suficient însă să își confirme rolul de inutil politic prin CJC: „Nu vreți binele județului, vreți circ!”

cjc-4

Revenind la situația din cadrul MINAC, concursul pentru desemnarea managerului a fost suspendat ca urmare a cererii de retragere a preşedintelui Comisiei de concurs, şeful Direcţiei Judeţene de Cultură, Magdalena Tiţă.

tutuianu

În ultima şedinţă a CJC a fost validată comisia care urmează să evalueze cele trei oferte manageriale înregistrate deja. Comisia va fi condusă de profesorul universitar Ioan Opriş, doctor în istorie. Acesta este tatăl coordonatorului ştiinţific al Cetăţii Capidava, Ioan Carol Opriş. Potrivit președintelui CJC, toată procedura va fi reluată.

Se va reface examenul încă o dată, se reia toată procedura. Am spus-o foarte clar: mă voi apleca personal ca lucrurile în cadrul acelui concurs să se desfășoare exact cum ar trebui! Au fost multe speculații și am spus că mă voi ocupa ca lucrurile să se desfășoare normal”, a spus Marius Horia Țuțuianu.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.