Spread the love

Viceprimarul orașului Hârșova, Ionel Dia, trage un semnal de alarmă cu privire la problemele Cetății Carsium, un obiectiv turistic de importanță majoră a județului Constanța.

Din păcate, cetatea a ajuns într-o stare deplorabilă, fiind complet ignorată în ultimii ani de administrația locală PSD.

„Cauzele îngrijorării noastre sunt: gunoaiele menajere existente; animalele ce pătrund în zona sitului, deteriorându-l în mod constant; săpăturile arheologice parțial astupate; căile de acces devenite în timp impracticabile. Deși Consiliul Județean Constanța a depus proiectul „Restaurarea, conservarea, amenajarea şi valorificarea cultural-turistică a Cetăţii Carsium (Hârşova) – Castrul roman“, proiect inițiat într-un parteneriat româno-bulgar, acesta nu a fost implementat din cauza retragerii părții bulgare, rămânând la stadiul de studiu de fezabilitate. Proiectul prevedea împrejmuirea cetății, restaurarea „Turnulului comandantului“, amenajarea de alei și pasarele peste săpăturile arheologice și consolidarea zidului de la Dunăre existând posibilitatea prăbușirii acestuia și distrugerii totale a Cetății”, a anunțat, sâmbătă, Ionel Dia.

Consilierii locali ai PNL Hârșova dezaprobă „nepăsarea vechii administrații locale și județene a PSD, care a neglijat total protejarea și conservarea Cetății Carsium, o emblema a orașului nostru și a județului Constanța, Cetate care riscă și ea, alături de Cetatea Capidava, să nu mai fie inclusă pe lista patrimoniului UNESCO”.

Ionel Dia a mai precizat:

„Ca urmare a discuției cu profesorul Constantin Nicolae, expert arheolog, responsabil ştiinţific al şantierului de la Cetatea Carsium, alături de consilierii locali ai PNL și de  echipa liberală de la Hârșova, vom iniția o hotarâre în Consiliul Local Hârșova pentru introducerea obiectivului „Împrejmuirea Cetății Carsium” în lista de investiții și prioritați a orașului Hârșova, restricționând astfel accesul animalelor ce pot deteriora situl și contribuind la conservarea acestuia. Consider că susţinerea unei astfel de investiții este imperios necesară și urgentă pentru ca starea Cetății Carsium să nu se deterioreze și mai mult. În acest sens, am discutat și cu președintele interimar al PNL Hârșova, consilierul județean Bogdan Bola, pentru a încerca să găsim modalități prin care Consiliul Județean Constanța să vină în ajutorul Cetății Carsium. Până atunci însă, în lipsa unor fonduri din partea Consiliului Județean Constanța, este obligatoriu ca această investiție să fie susținută din bugetul oraşului Hârşova și de către toți consilierii locali, indiferent de culoarea politică”, a mai spus, sâmbătă, viceprimarul de la Hârșova.

Facebook Comments

Advertisements

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *