Iohannis: „Virusul se răspândește acum mult mai puternic decât în primăvară. Unica soluție: Impunerea unor restricții severe!”

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut, marți, de la 15:00, la Palatul Cotroceni, o ședință de evaluare și prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19. La ședință au participat prim-ministrul României, Ludovic Orban; Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă; Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru; Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Secretar de Stat, Ministerul Sănătății, Raed Arafat; Secretarul de Stat în cadrul Ministerului Sănătății, general dr. Ionel Paul Oprea; Directorul General al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, colonel dr. Florin Oancea; Directorul Institutului Naţional de Sănătate Publică, Director al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, dr. Adriana Pistol; reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, dr. Alexandru Rafila; Șeful Direcției Medicale din cadrul Ministerului Apărării Naționale, general dr. Dragoș Marian Popescu; Directorul Medical în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov, dr. Andreea Moldovan; Vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), dr. Gindrovel Dumitra.

După această ședință, șeful statului a avut declarații de presă la Palatul Cotroceni și, printre altele, a precizat că, în acest moment, coronavirus este mult mai virulent decât a fost în primăvară, când a fost instituită starea de urgență în România și că, automat, se impun restricții mult mai severe decât cele luate deja.

Întreaga Europă se află într-un moment dramatic, este evident că virusul se răspândește acum foarte puternic, mult mai puternic decât în primăvară. State europene care, peste vară, au avut valori reduse de îmbolnăvire sunt acum în pragul unei mari crize sanitare. Până când nu vom avea un vaccin eficient, nu există altă soluție decât impunerea unor noi măsuri restrictive severe pentru a plafona curba infectărilor. Este singura strategie funcțională, adoptată de toate țările în care se înregistrează o explozie de cazuri noi de îmbolnăvire. România se confruntă la rândul ei cu o situație extrem de complicată, iar restricțiile care au intrat în vigoare au un singur scop: protejarea populației și reducerea presiunii uriașe care apasă pe sistemul sanitar. Este imperativ să evităm blocarea spitalelor și să dăm șansă la tratament tuturor celor bolnavi, fie că suferă de covid-19, fie că suferă de alte afecțiuni. Aceste măsuri nu sunt deloc populare, produc supărare și sunt greu de acceptat după un an în care am fost nevoiți să ne schimbăm radical modul de viață. Existența noastră a fost puternic afectată. Din cauza virulenței acestui virus, am văzut cu toții că reglementările mai puțin restrictive s-au dovedit ineficiente. Suntem într-un moment în care nu e vorba de cineva în parte, ci de noi toți, la un loc. Lupta cu pandemia este și un test al solidarității, pe care suntem obligați să îl trecem. Vestea apariției unui vaccin este destul de bună în acest moment, dar trebuie să rămânem realiști și să înțelegem că mai sunt de parcurs câteva etape până la vaccinarea propriu-zisă. Grație mecanismului european, România va beneficia în mod echitabil de aceste vaccinuri. Avem deja o strategie de vaccinare anti-covid și sunt stabilite obiectivele și activitățile pentru implementarea acestora. Am discutat despre posibilitățile de stocare și distribuție pentru diferite tipuri de vaccinuri și am stabilit instituțiile responsabile în acest sens. De vaccin va beneficia, inițial, tot personalul din domeniul sănătății și persoanele care pot face forme severe de boală”, a spus Klaus Iohannis.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.