Iohannis: „Trebuie să avem un plan. Până în octombrie, trebuie să prezentăm Comisiei Europene planul național de relansare economică”

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut miercuri, de la ora 15:00, la Palatul Cotroceni, o ședință pe tema fondurilor europene cu prim-ministrul Ludovic Orban, viceprim-ministrul Raluca Turcan, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu și ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

La finalul ședinței, șeful statului a susținut declarații de presă, în cadrul cărora a explicat cum se împart cele 80 de miliarde de euro puse la dispoziția României după negocierile de la Summit-ului Consiliului European, punctând faptul că o bună parte din acești bani trebuie accesați repede, chiar în acest an.

„Trebuie să ne facem un plan! Un plan solid, bun, aplicabil. Imediat după ce am revenit de la Bruxelles cu această sumă foarte mare ca va fi pusă la dispoziția României, m-am întâlnit până acum câteva minute cu echipa guvernamentală, cu care am discutat aceste lucruri. Nu, nu a fost prima întâlnire pe această temă. Am avut multe întâlniri cu guvernul pe proiecte europene. Această sumă de 80 de miliarde se compune din două mari pachete bugetare. Primul, cel mai mare, se referă la bugetul multianual al UE, din 2021 – 2027. Sunt fondurile europene și proiectele pe care le-am avut până acum. Pentru a putea atrage acești bani, este nevoie de un concept, un plan național. La acest plan lucrăm de când este în funcțiune guvernul Orban. Planul este ca și finalizat. Se fac ultimele finisaje și planul va fi trimis la Comisie, ca să fim pregătiți din timp de data aceasta. Al doilea pachet bugetar se compune din pachetul care este destinat relansării și revigorării economice. Este un pachet în valoare de 34 de miliarde de euro, destinați ameliorării crizei, măsurilor de ieșire din criză economică, de întărire a economiei, ca să își revină foarte repede după șocul provocat de pandemie. Acești bani trebuie consumați repede. Pentru a folosi acești bani avem la dispoziție doar 6 ani. Parte din acești bani este posibil să fie disponibili din acest an și este nevoie să ne mișcăm rapid, până în octombrie trebuie să prezentăm CE planul național aferent acestui fond de repornire a economiei. Am început și pe acest plan să lucrăm de acum câteva luni, continuăm și ce am făcut practic astăzi a fost să corelăm planurile în așa fel încât să folosim bani europeni în cel mai eficace mod posibil”, a spus Klaus Iohannis.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *