Iohannis: „Sute de oameni MOR în fiecare zi în saloanele de terapie intensivă, foarte mulți sunt VICTIMELE unor FANATICI conspiraționiști”

Președintele Klaus Iohannis a transmis luni, cu ocazia comemorării victimelor Holocaustului, că pandemia a favorizat manifestările de ură, antisemitism și xenofobie.

Sute de oameni mor în fiecare zi și alții agonizează în saloanele de terapie intensivă din cauza infectării cu acest virus teribil cu care ne confruntăm. Foarte mulți sunt victimele unor fanatici conspiraționiști și populiști cinici care propagă idei toxice împotriva vaccinării, ceea ce reprezintă un atac direct împotriva umanității”, se arată în mesajul preşedintelui.

Lecția dură a Holocaustului trebuie să funcționeze ca un far care să ne ghideze pe drumul nostru european, iar pe puținii supraviețuitori pe care timpul ni-i îngăduie trebuie să îi prețuim și onorăm. Crimele trebuie cunoscute, criminalii trebuie expuși oprobiului public, memoria victimelor trebuie păstrată, iar pe supraviețuitorii și urmașii acestora trebuie să îi sprijinim. Este necesar să ne asumăm în mod onest trecutul traumatic și să vorbim deschis tinerelor generații despre Holocaust. Numai în acest fel vom putea lupta împotriva încercărilor de falsificare a istoriei, tentativelor din ce în ce mai dese de reabilitare a criminalilor și negare a suferințelor victimelor inocente”, a transmis Iohannis.

Șeful statului a afirmat că situația pandemică a favorizat manifestările de ură, indiferență, intoleranță, antisemitism și xenofobie: „În acest context, comunicarea în mediul on-line a devenit cel mai important și răspândit instrument, un mediu în care dezinformările, discursul plin de ură și știrile false s-au propagat foarte ușor și au alimentat sentimente de neîncredere și nesiguranță. Sute de oameni mor în fiecare zi și alții agonizează în saloanele de terapie intensivă din cauza infectării cu acest virus teribil cu care ne confruntăm. Foarte mulți sunt victimele unor fanatici conspiraționiști și populiști cinici care propagă idei toxice împotriva vaccinării, ceea ce reprezintă un atac direct împotriva umanității. Să nu rămânem indiferenți în fața acestui avânt care riscă să macine fundamentul democrației noastre. Astfel de manifestări sunt absolut intolerabile”, se mai arată în mesajul președintelui.

El a solicitat guvernului să ia măsuri rapide pentru înființarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului:

În legătură cu Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România, constat că proiectul a acumulat întârzieri și că este blocat în mod nejustificat, iar această situație este inacceptabilă. Solicit Guvernului să facă pași serioși și să întreprindă toate demersurile pentru realizarea acestui muzeu. Este imperativ să avem această instituție cât mai repede posibil, care să păstreze vie memoria Holocaustului în conștiința națională și să întrețină atașamentul profund față de valorile fundamentale ale umanității”.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

2 comentarii la „Iohannis: „Sute de oameni MOR în fiecare zi în saloanele de terapie intensivă, foarte mulți sunt VICTIMELE unor FANATICI conspiraționiști”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *