Iohannis susține deschiderea instituțiilor de cultură și a restaurantelor, de la 1 septembrie. „Cred că am învățat și putem să facem acest pas”

Președintele Klaus Iohannis a avut miercuri declarații de presă la Palatul Cotroceni și, cu acest prilej, a vorbit despre subiectele arzătoare din aceste momente, respectiv ce domenii de activitate pot reveni la un oarecare normal. Printre ele, este vorba de restaurante, reprezentanții HoReCa solicitând intens deschiderea de la 1 septembrie. Șeful statului a arătat că instituțiile de cultură și restaurantele se pot deschide de la 1 septembrie, în interior, însă nu ne întoarcem la normalitate, această deschidere având loc în condiții speciale.

„Sunt două domenii în care consider că este cazul să se reia activitatea atât cât se poate și unde se poate, în condiții de siguranță. Primul sector – recunosc că este unul la care țin foarte mult – zona culturală, teatrele și cinematografele, se vor putea deschide probabil începând cu 1 septembrie, în condiții speciale de siguranță. Distanțare, toată lumea să poarte mască, anumite condiții speciale care vor fi stabilite de specialiști. Acolo unde condițiile permit, să se reia actul de cultură. Ce am fi fără cultură? Cred că este important. Al doilea sector, în suferință, este sectorul HoReCa, în special funcționarea restaurantelor în interior. Vremea se răcește, terasele se vor putea folosi o vreme, dar după un timp nu va mai fi posibil. Consider că după 1 septembrie, în anumite condiții, restaurantele se vor deschide în interior, de asemenea ținând cont de reguli de distanțare. Nu vor putea fi folosite toate mesele, ținând cont de condiții sanitare specifice și de condițiile specifice din localitatea respectivă. Specialiștii vor stabili, probabil mâine, un prag, o cifră, care descrie riscul de infectare. Unde acest prag va fi depășit, prin decizia comisiei județene, se va restricționa accesul. Toate aceste detalii vor fi cunoscute publicului larg. Sunt chestiuni tehnice, care vor fi stabilite. Aceste două sectoare sunt importante. Cred că după ce am învățat cum să ne comportăm în pandemie putem să facem acest pas. Evident, nu ne întoarcem la normalitate, funcționarea se va face în condiții speciale, cu reguli speciale, dar acolo unde este posibil consider că este bine să se reia funcționarea”, a spus Klaus Iohannis.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *