Iohannis: „Sunt NEMULȚUMIT de Justiție, dar încrederea mea este nezdrucinată”

Președintele Klaus Iohannis a avut marți seară declarații de presă la Palatul Cotroceni și a promis că se va asigura de un lucru în perioada următoare: să nu mai existe ordonanțe de urgență în domeniul Justiției. Asta în contextul în care Guvernul a dat recent un astfel de OUG…

A fost o situație excepțională… Poate credeți că mă aflu tot în campanie electorală, dar a fost o situație creată de PSD. În ultimele luni de mandat parlamentul nu a mai funcționat. Parlamentul care trebuia să modifice această lege nu a făcut-o. Cineva trebuia să o facă. Atunci, după multe discuții de constituționalitate, Guvernul a adoptat această OUG în mod corect. Acum, cu un nou Parlament, nu vor mai exista astfel de excepții. Le-am subliniat acest lucru tot timpul. Nu se vor mai găsi justificări. Promit că nu vor mai fi OUG în domeniul Justiției”, a declarat Klaus Iohannis.

Ordonanța de Urgență care prevede prorogarea termenului la care intrau în vigoare completurile de trei judecători a fost adoptată de Guvern. Ministrul Justiției, Stelian Ion, spune că a analizat toate variantele posibile de rezolvare a acestei probleme grave și a ajuns la concluzia că nu există timpul necesar pentru a se interveni legislativ în Parlament, pentru că nu s-ar respecta toate termenele legale astfel încât legea să poată intra în vigoare la 1 ianuarie, astfel că singura opțiune de evitare a acestor probleme a rămas OUG. El spune că aceasta nu intră în contradicție cu referendumul prin care s-a decis să nu mai fie adoptate OUG pe Justiție, pentru că nu conține reglementări de substanță, prin care să fie modificate instituții judiciare.

Președintele Klaus Iohannis susține că încrederea lui în Justiția din România este nezdrucinată, chiar dacă dosare grele precum cel al Revoluției sau cel al Mineriadei sunt mai degrabă un eșec.

Mesajul meu este foarte simplu: încrederea mea în Justiția română este nezdruncinată. Cunosc aceste spețe, sunt la fel de nemulțumit ca și mulți dintre români și aștept o rezolvare a tuturor acestor dosare. Eu pot să mă implic în sensul că voi solicita să fie finalizate aceste dosare”, a mai spus Klaus Iohannis.

Totodată, Iohannis susține că fostul ministru al Mediului, Costel Alexe, nu are ce căuta în funcția de președinte al CJ Iași, dacă va fi cercetat penal de către Direcția Națională Anticorupție.

Sincer, eu cred că această discuție trebuia să aibă loc de mult și să fie mult mai scurte. Eu am spus de multe ori că penalii nu au ce căuta în funcții publice. Dacă domnul Alexe va fi cercetat penal m-aș aștepta cel puțin să se autosuspende din aceste funcții. Se poate, teoretic, ca partidul să îi retragă sprijinul politic, dar asta este o decizie de partid în care nu m-aș băga”, a spus Klaus Iohannis.

Fostul ministru PNL al Mediului, Costel Alexe, urmărit penal de DNA după ce ar fi primit mită 22 de tone de produse de tablă pe vremea când era ministru al Mediului, ar fi mers personal la combinatul siderurgic pentru a cere tabla, se arată în referatul procurorilor. De asemenea, potrivit sursei citate, în referatul DNA mai scrie că acel combinat siderurgic nu avea cantitatea de tablă pe care ar fi cerut-o fostul ministru, astfel că ar fi fost nevoit să cumpere tablă din altă parte pentru a onora „comanda” demnitarului. Procurorii notează în ordonanţă că, în perioada martie – aprilie 2020, Costel Alexe, în calitate de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, suspect în cauză, mai multe produse din tablă (tablă cutată, ţeavă pătrată, ţeavă rectangulară şi rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră şi la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deşeuri neconforme – haldă de zgură. Cele 22 tone de produse din tablă ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 şi 07 iulie 2020 la punctul de lucru al unei societăţi comerciale administrată de o rudă a ministrului. Valoarea foloaselor ce ar fi fost primite ca mită de fostul ministru este de aproximativ 103.000 lei – contravaloarea produselor, a manoperei şi a transportului.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *