Iohannis, speriat de sosirea toamnei: „NU ne permitem ca sistemul sanitar să fie nevoit să gestioneze o dublă epidemie, de gripă și de covid”

Președintele Klaus Iohannis a avut miercuri seară declarații de presă la Palatul Cotroceni și, cu acest prilej, i-a îndemnat pe cetățeni să fie mult mai prudenți și mult mai atenți în următoarea perioadă, întrucât apropierea sezonului rece va aduce suprapunerea crizei de coronavirus cu virozele sezoniere. Totodată, șeful statului a arătat că a solicitat Guvernului să îi furnizeze un raport complet la două săptămâni de la începerea noului an școlar:

„Eliminarea treptată a multor restricții și reluarea unor activități, concomitent cu apropierea sezonului rece favorabil virozei respiratorii și a gripei, creează un context sensibil. Toate acestea generează îngrijorare și necesită atenție sporită din partea tuturor. Sub nici o formă nu ne putem permite ca sistemul sanitar să fie nevoit să gestioneze o dublă epidemie, de gripă și de covid. Este fundamental să menținem o atitudine prudentă și responsabilă. Aceleași măsuri – masca, distanțarea, igiena mâinilor, care ne feresc de Covid – 19, ne pot feri și de virusul gripal și de alte viroze. La începutul acestei săptămâni au reînceput școlile, cea mai mare parte cu prezența fizică a copiilor în clase. Nu peste tot unitățile de învățământ au beneficiat de resursele necesare pentru ca procesul educațional să se poată derula. Fac un apel la directorii unităților de învățământ să se adreseze fără rezerve în această perioadă atât autorităților locale cât și ISJ-urilor. Mă refer la suplimentarea cu personal, inclusiv medical. (…) Am promulgat astăzi legea prin care se deblochează concursurile pentru posturile nedidactice vacante sau temporar vacante, auxiliare. Le solicit tuturor primarilor, CJ-urilor și ISJ-urilor să soluționeze problemele din fiecare unitate de învățământ. Am cerut Guvernului ca la finalul primelor două săptămâni de școală să elaboreze o evaluare completă a situației la nivel național, să prezinte care sunt vulnerabilitățile, dar și soluțiile necesare. Educația trebuie să continue, iar asta depinde de mobilizarea autorităților naționale și locale”, a spus Klaus Iohannis.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.