Iohannis și soția au ajuns în Kenya. Steaua României, împărțită cu dărnicie de președinte prin Africa

Preşedintele Kenyei, William Ruto, îl primeşte marţi pe preşedintele Klaus Iohannis care, potrivit presei locale, a ajuns luni la Nairobi, însoţit de prima-doamnă Carmen Iohannis, începându-şi astfel turneul în Africa, primul pe care îl face în cele două mandate. Vizita de stat de trei zile în Kenya include, marţi, primirea preşedintelui Iohannis de către preşedintele Kenyei, William Ruto, la State House Nairobi, fiind programate convorbiri tête-à-tête, convorbiri oficiale, semnarea unor documente bilaterale, declaraţii de presă comune şi un dejun oficial, notează news.ro.

În vârstă de 56 de ani, William Kipchirchir Samoei arap Ruto, gazda preşedintelui Iohannis, este, din septembrie anul trecut, al cincilea preşedinte al Kenyei. Este un politician experimentat. Înainte de a deveni preşedinte, el a fost primul vicepreşedinte ales al Kenyei, din 2013 până în 2022, după ce anterior ocupase, pe rând, trei portofolii de ministru: al afacerilor interne, al agriculturii şi al învăţământului superior, în timpul a două administraţii prezidenţiale diferite. A intrat de tânăr în politică şi a fost inclusiv membru al parlamentului. Cu studii de botanică şi zoologie şi un doctorat în ecologia plantelor la Universitatea din Nairobi, preşedintele Ruto a rămas profund ataşat ideii de ecologie şi luptă împotriva schimbărilor climatice. El vrea ca până în 2030 ţara să renunţe la combustibilii fosili pentru producerea energiei electrice. De curând, kenyenilor li s-a oferit o zi liberă special pentru a planta 100 de milioane de copaci, ca parte a obiectivului guvernului de a planta 15 miliarde de copaci în 10 ani. Fiecare kenyan este încurajat să planteze cel puţin două răsaduri, ceea ce duce la ţinta de 100 de milioane. Iniţiativa este menită să ajute la combaterea schimbărilor climatice, iar preşedintele William Ruto a participat personal la acţiune, în estul ţării, potrivit BBC.

Preşedintele Ruto susţine o privatizare pe scară largă a întreprinderilor publice, considerând că nu este viabil din punct de vedere economic ca statul să continue să pompeze resurse guvernamentale pentru a le susţine. Implicat în unele controverse legate de exproprierea unor terenuri, el deţine o fermă mare de pui în satul său natal, Sugoi, inspirată de perioada în care a fost vânzător de pui pe autostrada Nairobi-Eldoret-Malaba. William Ruto este creştin evanghelic şi are şase copii. Ruto şi soţia sa au construit o capelă în incinta reşedinţei lor din suburbia Karen din Nairobi.

În septembrie 2022, preşedintele Ruto a efectuat prima sa călătorie în străinătate în calitate de şef de stat în Regatul Unit, în timpul căreia a participat la funeraliile de stat ale reginei Elizabeth a II-a. De atunci, în decurs de puţin peste un an, preşedintele kenyan a ajuns la 39 de vizite în străinătate, un subiect pentru care este criticat.

Vizita sa la Londra de anul trecut i-a fost întoarsă chiar la începutul acestei luni de Regele Charles al III-lea, care a venit în Kenya în prima sa vizită într-o fostă colonie britanică de la urcarea pe tron, în septembrie anul trecut. Vizita moharhului britanic, de asemenea un ecologist convins, s-a axat pe cooperarea strânsă dintre cele două ţări în ceea ce priveşte dezvoltarea economică, schimbările climatice şi problemele de securitate.

William Ruto a luat în derâdere criticile la adresa călătoriilor sale în străinătate, spunând că sunt o parte necesară a activităţii sale în calitate de şef de stat, a relatat presa locală, care a numărat că şeful statului a vizitat 45 de oraşe din 38 de ţări, petrecând în deplasări 83 de zile. Spre comparaţie, predecesorul său, fostul preşedinte Uhuru Kenyatta, a vizitat 53 de ţări în timpul celor două mandate pe care le-a avut.

„Sunt oameni care mă iau peste picior şi mă întreabă de ce fac călătorii în străinătate. Acesta este mandatul meu în calitate de preşedinte. Eu sunt agentul principal al Kenyei şi ambasadorul care va planifica modul în care ţara va merge înainte”, a declarat Ruto. El a explicat că deplasările în străinătate de până acum au adus investiţii în ţară prin intermediul oportunităţilor de angajare, subliniind că acordul bilateral dintre Kenya şi Arabia Saudită, de pildă, va facilita angajarea a 350.000 de kenyeni. De asemenea, preşedintele a declarat că recenta sa vizită în China a permis naţiunii să beneficieze din plin de investiţii. Printre ţările în care a călătorit şeful statului kenyan se numără Regatul Unit, Franţa, Mozambic, Egipt, Eritreea, Rwanda, Coreea de Sud, Africa de Sud, Tanzania şi Uganda. Alte ţări sunt Belgia, Comore, Germania, Arabia Saudită, China, Statele Unite, Israel şi Olanda.

În prima jumătate a anului fiscal 2022/23, Biroul Executiv al Preşedintelui a cheltuit 56,2 milioane de şilingi, o creştere de la 20,9 milioane de şilingi în perioada similară din 2021. În actualul exerciţiu financiar, Biroului preşedintelui i-au fost alocate 262,6 milioane de şilingi pentru călătorii în străinătate, o creştere de peste trei ori faţă de cele 72,1 milioane de şilingi care fuseseră alocate anterior.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a decorat pe omologii din Republica Kenya, Republica Unită Tanzania, Republica Cabo Verde (Republica Capului Verde) şi Republica Senegal cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Colan. Potrivit decretelor publicate luni în Monitorul Oficial, şeful statului i-a decorat pe preşedintele Kenyei, William Kipchirchir Samoei arap Ruto, preşedintele Tanzaniei, Samia Suluhu Hassan, preşedintele Cabo Verde, Jose Maria Neves, şi pe preşedintele Senegalului, Macky Sall, cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Colan în semn de „înaltă apreciere pentru contribuţia excepţională avută la dezvoltarea relaţiilor de prietenie şi colaborare” dintre România şi cele patru state africane, relatează Agerpres.

Preşedintele Klaus Iohannis efectuează, începând de marţi până pe 23 noiembrie, un turneu în mai multe state africane: vizite de stat în Kenya, Tanzania şi Republica Cabo Verde, precum şi o vizită oficială în Senegal. Ulterior, Iohannis va participa la sediul ONU de la Nairobi la o întâlnire cu directorul executiv al UNEP – United Nations Environment Program.

Miercuri, el va inaugura o donaţie din Programul de asistenţă pentru dezvoltare al României pentru o unitate de învăţământ – Uthiru Girls High School.

În Republica Unită Tanzania, şeful statului va avea consultări politice cu preşedintele Samia Suluhu Hassan. În cadrul vizitei de stat în Republica Cabo Verde, Iohannis va avea consultări cu preşedintele Jose Maria Neves.

Programul oficial va include, de asemenea, întrevederi cu preşedintele Adunării Naţionale, Austelino Tavares Correia, cu prim-ministrul Jose Ulisses Correia e Silva şi cu primarul oraşului Praia, Francisco Avelino Carvalho. Totodată, Klaus Iohannis va avea o întâlnire cu foştii studenţi din Cabo Verde care au învăţat în România.

În contextul vizitei oficiale în Republica Senegal, preşedintele Klaus Iohannis va avea consultări politice cu omologul Macky Sall. Programul oficial al vizitei mai include, printre altele, participarea celor doi şefi de stat la inaugurarea Casei Naţiunilor Unite din Senegal, care va găzdui cele 34 de agenţii ale ONU prezente în această ţară. Preşedintele Iohannis va avea o întâlnire şi cu foşti studenţi senegalezi în România.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *