Iohannis, alături de șeful NATO, la baza de la Kogălniceanu: „Beneficiem de TOATE GARANȚIILE, suntem o ȚARĂ SIGURĂ!”

Președintele Klaus Iohannis i-a mulțumit vineri președintelui SUA Joe Biden pentru trimiterea trupelor americane în România:

Salut vizita în România în acest moment crucial pentru securitatea euro-atlantică. Asistăm la deteriorarea accentuată a situației de securitate în apropierea flancului estic. Nu e doar o criză regională, ci afectează securitatea întregului spațiu euro-atlantic. Vizita dvs. are loc în momentul sosirii în România a celor 1.000 de militari americani, cărora le urez bun-venit. Aceste două evenimente sunt o dovadă clară a sprijinului NATO și SUA pentru securitatea României. Mulțumesc o dată în plus președintelui Biden pentru această demonstrație fără echivoc a solidarității SUA. Vă mulțumesc și dvs. pentru implicarea constantă și susținerea acestui obiectiv esențial”, a spus Klaus Iohannis, într-o conferință comună cu Jens Stoltenberg.

iohannis stoltenberg kogalniceanu

Președintele klaus Iohannis a transmis, vineri, de la Baza kogălniceanu, un mesaj pentru românii speriați că în zona noastră ar putea porni un război care să implice și România.

Vrea să fiu explicit, România este foate bine apărată. Nici un român nu trebuie să se teamă, însă trebuie să știm de unde vine siguranța noastră. În primul rând forțele noastre armate. Sunt pregătite pentru orice scenariu. România este în NATO, cea mai puternică alianță militară. Pentru a veni în sprijinul nostru, iată că avem acești militari pe care i-am salutat azi, aici. Este evident că NATO este o alianță defensivă, nu dorim să atacăm pe nimeni, dar dorim să garantăm securitatea statelor noastre și a cetățenilor. iar dacă vorbim de Deveselu, este defensivă, nu poate fi folosită pentru a ataca. Retorica auzită este una falsă. Romania este o țară sigură”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a spus, vineri, de la Baza Kogălniceanu, că România nu mai este doar o țară care primește securitate, ci una care, acum oferă.

Este extrem de important pentru alianță. Unul dintre obiectivele strategice este să aibă un flanc estic puternic care să creeze o apărare puternică. Este nevoie de un întreg flanc estic consolidat și era nevoie să avem nevoie de mai multe trupe. Așa că faptul că avem aceste trupe este important pentru securitatea noastră și euro-atlantică. România a trecut printr-o transformare semnificativă în ultimii ani, modul în care acționăm în NATO. Atiunci când am devenit membri NATO, situția economică era dificilă. De atunci ne-am schimbat, una dintre primele acțiuni a fost să am consultări cu partidele politice pentru a se da 2 la sută din PIB pentru armată. Vom continua pe acest drum. România nu s-a transformat doar prin forțele armate, ci am reușit să ne transformăm din țară care primea securitate în una care oferă securitate. Jucăm un rol important în această parte e Europei. Vom continua și cred că rolul României va crește în următorii ani”, a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au vizitat, vineri, la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu:

Am prezentat viziunea și prioritățile României. Unitatea trans-atlantică este esențială, iar parteneriatul din NATO și UE este mai important ca oricând. România va aloca în continuare 2 la sută din PIB și vom acorda atenție creșterii structurilor militare. Creșeterea rezilienței reprezintă o direcție principală de acțiune„, a mai spus Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a fost „uitat” atât la discuțiile dintre liderii mondiali din SUA, dar și la discuțiile care au avut loc la Berlin între Germania, Franța și Polonia. Cu toate acestea, Klaus Iohannis susține că România este foarte implicată în discuțiile diplomatice de la nivel mondial și european.

România, ca membru NATO și partener strategic al SUA beneficiază de toate garanțiile de care are nevoie (…) După cum cunoașteți, am pledat repetat încă de la începutul primului meu mandat, pentru o prezență mai consistentă a NATO și a aliaților în Flancul Estic, acestea contribuind la securitatea aliată. Indiferent de evoluțiile din regiune, NATO trebuie să-și mențină la un nivel ridicat prezența în Flancul Estic. România a fost și este foarte implicată diplomatic în luarea deciziilor la nivel internațional și european. Reiterez, cu acest prilej, sprijinul României pentru suveranitatea naținoală pentru Republica Moldova, Georgia și Ucraina.”, a spus Klaus Iohannis.

militari soldati kogalniceanu armata

„Poporul român și eu personal suntem recunoscători președintelui Biden că a trimis trupe. Ne aflăm la 200 demile de Crimeea anexată ilegal și la câteva sute de kilometri de granița cu Ucraina. România a fost implicată în a asigura securitatea nord-atlantică. prezența dumneavoastră este o dovadă a solidarității. Mă folosesc de acest moment pentur a mulțumi trupelor italiene și germane. Dorse să vă laud pentru eforturile pe care le faceți. Vă mulțumesc pentru implicare și devotament. Veți regăsi același profesionalism în rândul trupelor noastre. În timpul misiunilor să țineți cont că eforturile dumneavpastră fac parte din această alianță de succes. Noi suntem NATO, iar aceasta este cheia pentru o pace durabilă”, a spus mai spus șeful statului.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri, la Baza militară Mihail Kogălniceanu, că va susține Flancul Estic prin trimiterea de trupe. „Suntem pregătiți să acționăm rapid dacă e nevoie”, a subliniat șeful NATO.

„Să facem distincția între nevoia imediată de a ne spori prezența pe flancul estic al NATO – deja aliații au trimis forțe aici – asta s-a întâmplat deja și vom continua să susținem flancul estic. Suntem pregătiți să acționăm rapid dacă e nevoie, am crescut gradul de pregătire al forței de răspuns a NATO și putem trimite rapid trupe. Suntem pregătiți să acționăm. Președintele SUA a anunțat că va aloca alte 8.500 de trupe la forța de răspuns a NATO, care pot ajunge rapid aici. Evaluăm dacă ar trebui să ne adaptăm prezența pe termen mai lung în flancul estic, aici e vorba de grupuri de luptă în România, poate și în toate celelalte țări din sud-estul NATO. Acest lucru va fi discutat la reuniunea miniștrilor Apărării NATO de săptămâna viitoare. Mă gândesc că decizia finală va fi luată în această primăvară. Deci cred că pe lângă nevoile mai urgente s-ar putea să fie creșteri pe termen lung, inclusiv grupuri de luptă”, a spus șeful NATO.

La rândul lui, Klaus Iohannis a spus că este nevoie de infrastructură și că România are un plan de dezvoltare:

„Avem nevoie de infrastructură (…). Am avut azi ocazia să discut cu secretarul general despre lucrări de infrastructură militară care nu s-au mai făcut sub egida NATO în ultima vreme: infrastructuri specifice precum alimentarea cu carburanți. E nevoie de o investiție foarte serioasă în infrastructura cibernetică. Peste tot avem nevoie de a investi în dezvoltarea capabilităților militare și în infrastructură. România a înțeles acest lucru, avem un plan de dezvoltare a infrastructurii”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a ținut să transmită un mesaj puternic din România și a reamintit Rusiei că orice atac asupra unei țări membre NATO va fi considerat un atac asupra întregii Alianțe.

Cred că trebuie să facem distincția între 2 lucruri: deja ne-am sporit prezența în Flancul Estic, au trimis trupe și echipament militar. Asta este ceva ce deja s-a întâmplat și este un proces de consolidare, un proces continuu. Ne-am sporit capacitatea de reacție rapidă, avem trupe care pot ajunge rapid oriunde este nevoie. Luăm în considerare ajustări în Flancul Estic ale trupelor permanente, asta înseamnă România și alte țări. Până acum, doar Franța s-a oferit să conducă un batalion, dar sunt și alte țări care și-au prezentat capacitățile militare. Se transmite un mesaj extrem de puternic: orice atac asupra uneia dintre aceste țări înseamnă un atac asupra tuturor membrilor NATO.”, transmite Jens Stoltenberg.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat vineri, la Baza militară Mihail Kogălniceanu, că „România nu e singură” și că „avioane de luptă din Germania și Italia se află aici pentru a proteja aliații”.

Vă mulțumesc pentru contribuția semnificativă la alianță. România nu este singură, avioane de luptă din Germania și Italia se află aici pentru a proteja aliații. Azi vor mai sosi și în Bulgaria avioane. 1.000 de trupe americane sunt trimise la această bază, iar numărul total de trupe americane la Baza Mihail Kogălniceanu este de aproximativ 2.000. De aici, din zona Mării Negre, până la Marea Baltică, aliații susțin statele membre NATO din flancul estic prin trimiterea de trupe și capabilități militare. Săptămâna viitoare, miniștrii NATO vor discuta despre consolidarea prezenței în estul NATO. NATO e o alianță defensivă, misiunea noastră e să păstrăm pacea. Marea Neagră e o regiune de importanță strategică, vitală pentru NATO. Suntem deciși să continuăm dialogul pentru o soluție politică cu Rusia. Am trimis Rusiei o invitație pentru a ne întâlni în consiliul NATO-Rusia cât mai curând, dar NATO nu va face compromisuri în legătură cu valorile sale de bază: dreptul fiecărei națiuni de a-și alege viitorul”, a spus Jens Stoltenberg.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat vineri, Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu din județul Constanța, că „suntem pregătiți să apărăm România și pe ceilalți aliați ai NATO”. De asemenea, el a făcut un apel la Rusia să aplaneze situația.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *