Iohannis și liberalii îl PULVERIZEAZĂ pe Voiculescu (Sănătate): „E prea PLIN de el. Nu are nici o treabă cu pandemia, la Facebook nu îl întrece nimeni!”

Klaus Iohannis a acuzat, miercuri, Ministerul Sănătății, că nu a rezolvat problema locurilor de la Terapie Intensivă, înregistrându-se acum o criză, odată cu creșterea cazurilor grave de Covid. Discuțiile teoretice despre formula de calcul nu opresc pandemia și nu alină suferința pacienților, a spus președintele, referindu-se la repetatele postări pe Facebook ale ministrului Vlad Voiculescu, în care acesta susține că se raportează date false despre numărul bolnavilor de Covid.

Vedeți foarte bine, în fiecare zi, din păcate, sunt foarte mulți care se îmbolnăvesc și, din păcate, sunt și foarte mulți care ajung la Terapie Intensivă. Acolo este problema cea mai mare, fiindcă numărul de locuri de Terapie Intensivă este limitat și s-a creat în ianuarie – februarie impresia că pandemia cumva a trecut, o impresie, din păcate, greșită. Autoritățile competente nu s-au preocupat să extindă numărul locurilor de Terapie Intensivă pentru pacienții COVID și suntem în această situație când, practic, în fiecare zi se ajunge la limită. Doar cu restricții suplimentare, cu respectarea lor, evident, putem să facem față acestui val trei”, a spus Klaus Iohannis.

Acesta a respins acuzațiile repetate ale lui Voiculescu legate de faptul că guvernul ar raporta date false despre numărul de îmbolnăviri și rata de infectare cu Sars-Cov-2. Șeful statului s-a arătat iritat de aceste declarații ale ministrului Sănătății, spunând că „aceste discuții teoretice pe formulă opresc pandemia sau alină suferința vreunui pacient”. 

Nu a măsluit nimeni datele, nici înainte de alegeri, nici după alegeri, nici acum. Cred că a fost o expresie nefericită. Formulele de calcul însă sunt diferite. Când a fost ministrul Tătaru, împreună cu echipa domniei sale, a găsit potrivită o anumită formulă de calcul pentru incidența pandemiei. După aia s-a calculat, și ce s-a calculat și s-a știut s-a comunicat, deci nu a ascuns nimeni date sau informații. Acum ministrul Voiculescu cu echipa domniei sale a dorit să modifice oarecum formula, a modificat-o și acum se dau datele care se găsesc. Deci, vorbim despre două formule ușor – ușor – diferite. În niciun caz nu a măsluit cineva datele, ele au fost absolut corecte așa cum au fost calculate și înainte de alegeri, și după alegeri. Însă dați-mi voie să vă spun că, după părerea mea, nu cred că aceste discuții teoretice pe formulă opresc pandemia sau alină suferința vreunui pacient. Eu cred că ar fi extrem de important, și voi continua să spun acest lucru, să ne implicăm acolo unde este nevoie, să creștem numărul de paturi de la Terapie Intensivă, să-i motivăm pe medici, să fim mai proactivi pentru ca spitalele să facă față acestui val trei. Cred că acestea sunt prioritățile momentului și nu comparații teoretice între formule de calcul”, a declarat șeful statului. 

După declarațiile făcute de Klaus Iohannis și lideri ai PNL au făcut afirmații critice la adresa lui Vlad Voiculescu. Ludovic Orban a spus că acesta ar trebui să fie „foarte, foarte ocupat”, în loc să scrie comentarii pe Facebook, iar Florin Roman i-a cerut premierului Cîțu să îl demită pe ministrul Sănătății. Ministrul Sănătății a devenit ținta atacurilor colegilor de coaliție după ce a sugerat că cifrele din pandemie au fost măsluite înainte de alegerile parlamentare.

De la preluarea mandatului nu prea a avut treabă cu pandemia. S-a certat cu primarii, cu armata, cu premierul, e în război permanent zi de zi. Premierul ar trebui să-l trimită să se ocupe de rețelele de socializare. Toată lumea e de vină numai Vlad Voiculescu n-are nicio vină. Omul ăsta n-are ce caută acolo, e prea plin de el dl. Voiculescu, nu se poate coborî la nivelul pacientului și medicului. El e foarte bun pe Facebook, aici trebuie să recunosc că nu-l întrece nimeni. Pe mine, ca cetățean, acest ministru mă îngrijorează. Suntem iritați de derapajele dlui Voiculescu, de lipsa de eficiență. Omul ăsta nu înțelege că este ministru. Nu poți să ieși să arunci România în aer, să ieși să spui că se falsifică cifrele”, a declarat, miercuri, Florin Roman.

După aceste reacții din partea partenerilor de Coaliție, Vlad Voiculescu a revenit cu o nouă postare pe Facebook, în care retrage declarațiile inițiale despre raportările greșite:  

O discuție civilizată e o discuție civilizată și atât, fie că e în persoană, pe Facebook sau în orice altă formă de comunicare. Nu este, deci, nici un “scandal” între doamna Violeta Alexandru și mine pe tema calculării unui indicator. Este vorba despre o postare și un comentariu despre două moduri diferite de calcul. Ce vă pot asigura este că modul actual de calcul este adevcat momentului în care ne aflăm și că nu e nimic dramatic în neregulă cu felul în care fusese calculat înainte. Un indicator este un indicator, e bine în general să judecăm acțiunile. Ca să punem lucrurile în context: nu există două guverne în lumea asta care să fi gestionat pandemia la fel. Mai mult, nu există un singur guvern care să fi gestionat pandemia cu aceleași instrumente și cu același succes de când a început și până astăzi. Unele lucruri se îmbunătățesc pe parcurs. Asta facem și noi, în mod transparent: discutăm, aducem argumente, analizăm si îmbunătățim ce e de îmbunătățit. Aveți grijă de voi în perioada asta dificilă!”

Surse guvernamentale susțin că există o mare nemulțumire la vârful Guvernului legată de faptul că Vlad Voiculescu nu s-a implicat deloc în gestionarea activă a cazurilor Covid, și că nu a plecat din București să viziteze nici măcar un spital din țară, așa cum făcea predecesorul său, Nelu Tătaru, pentru a controla personal existența locurilor la ATI. 

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *