Iohannis s-a întâlnit cu delegația Congresului SUA la Inițiativa celor Trei Mări, de la Sofia. Despre Rail2Sea și Via Carpatia: „Este nevoie de o abordare specială”

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit joi cu senatorii care conduc delegaţia Congresului SUA participantă la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări, de la Sofia, ocazie cu care a salutat angajamentul ferm al SUA faţă de obiectivele şi priorităţile Iniţiativei celor Trei Mări, a accentuat importanţa pentru România a implementării proiectelor Rail2Sea şi Via Carpathia şi a pledat pentru o implicare consistentă a SUA, inclusiv financiară, în aceste proiecte şi a salutat stadiul excelent al cooperării politice şi militare dintre România şi SUA.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut joi, 8 iulie 2021, în marja participării la cel de-al şaselea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări (I3M), de la Sofia, o întrevedere cu senatorii Roger F. Wicker, republican, membru al Senatului din partea statului Mississippi, şi Ben Cardin, democrat, membru al Senatului din partea statului Maryland, care conduc delegaţia Congresului SUA participantă la eveniment. Preşedintele Klaus Iohannis a salutat angajamentul ferm al SUA faţă de obiectivele şi priorităţile Iniţiativei celor Trei Mări, demonstrat inclusiv prin transmiterea de către Preşedintele Joe Biden a unui mesaj substanţial statelor participante la I3M şi prin prezenţa delegaţiei Congresului SUA la Summitul de la Sofia. Preşedintele României a exprimat aprecierea pentru susţinerea de către Washington a îndeplinirii obiectivelor Iniţiativei în domenii precum dezvoltarea economică sustenabilă şi competitivă a regiunii Europei Centrale şi de Sud-Est, consolidarea interconectivităţii regionale, întărirea relaţiei transatlantice şi dezvoltarea rezilienţei strategice”, transmite Administraţia Prezidenţială.

Totodată, Preşedintele Klaus Iohannis a accentuat importanţa pentru România a implementării proiectelor Rail2Sea şi Via Carpathia şi a pledat pentru o implicare consistentă a SUA, inclusiv financiară, în aceste proiecte, pentru a consolida prezenţa sa economică în regiune, în special prin intermediul unor astfel de proiecte de natură strategică. Preşedintele României a susţinut necesitatea finanţării şi a altor iniţiative strategice majore de interconectare la nivelul I3M, folosind mecanismele Fondului de Investiţii al I3M, ale cărui baze au fost puse la Summitul de la Bucureşti (17-18 septembrie 2018). În planul relaţiei bilaterale, preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat profunzimea şi soliditatea Parteneriatului Strategic româno-american, ca pilon esenţial al politicii externe a ţării noastre, şi a salutat stadiul excelent al cooperării politice şi militare dintre România şi SUA. De asemenea, Preşedintele României a exprimat satisfacţia pentru dezvoltarea cooperării dintre România şi SUA în domeniul energiei nucleare civile şi al reţelelor 5G.

În cadrul discuţiei, a fost evidenţiat nivelul excelent al cooperării pe palierele politic, economic şi militar dintre România şi SUA, precum şi interesul comun de aprofundare şi extindere a Parteneriatului Strategic, România fiind unul dintre cei mai de încredere, stabili şi fermi aliaţi ai Statelor Unite în regiune.

La Sofia, președintele Klaus Iohannis a vorbit despre modul cum vor fi finanțate marile proiecte de infrastructură planificate în cadrul Inițiativei celor 3 Mări. Este vorba despre proiecte conexiuni de infrastructură, conexiune energetică, conexiune digitală. România acordă o „atenție specială” proiectelor Rail-2-Sea și Via Carpatia, o linie de cale ferată și o autostradă care să lege România de Polonia, a subliniat președintele.

Crearea fondului de invesții (pentru finanțarea acestor proiecte) a fost un pas corect și potrivit. Așteptăm în continuare ca toată lumea, toate statele participante la inițiativă, să vină cu o contribuție pe care ne-o dorim cât se poate de mare. Însă trebuie să fim realiști. Fondul singur nu va putea să finanțeze marile proiecte de infrastructură, de conectare”, a spus Klaus Iohannis, la summitul I3M.

Cred că trebuie să dăm toată atenția acestor mari proiecte, pentru că asta a fost ideea pe care s-a creat inițiativa, de a realiza conexiuni de infrastructură, conexiune energetică, conexiune digitală pe axa nord-sud. Există vești îmbucurătoare, fondul crește, există deja investiții care se realizează. Dar pentru aceste proiecte mari de infrastructură e nevoie de o abordare specială. E nevoie și de proiectare, dar și de a găsi un pacht de finanțare. Care se va baza, evident, pe contribuții naționale, noi credem că foarte importante vor fi contribuțiile europene, dar și alte contribuții care vor veni din diferite fonduri. Aceste lucruri vor fi discutate și concretizate în perioada următoare”, a adăugat el.

Valoarea adăugată a Inițiativei rezidă și în capacitatea de sprijinire a eforturilor comune de construire a rezilienței strategice, asigurând interconectivitate îmbunătățită, economii mai puternice și perspectivele unei dezvoltări durabile și inteligente. Din această perspectivă, am folosit prilejul de astăzi pentru a informa cu privire la inaugurarea în România, la 31 mai, a Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, ca inițiativă a țării noastre care contribuie la realizarea obiectivului-cheie al construirii rezilienței”, a mai spus Iohannis.

Obiectivul final al tuturor acestor eforturi rămâne implementarea riguroasă a proiectelor strategice prioritare de interconectare ale Inițiativei în cele trei domenii de bază: transport, energie și digital. Am arătat astfel că există un nivel ridicat de așteptare din partea cetățenilor noștri, căruia activitățile din cadrul Inițiativei trebuie să îi răspundă adecvat în perioada următoare. În contextul descris, am reafirmat atenția specială pe care țara noastră o acordă proiectelor Rail-2-Sea și Via Carpathia, ca inițiative concrete, de o importanță economică majoră și cu valoare strategică adevărată pentru regiune”, a spus președintele.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *