Iohannis s-a întâlnit cu Biden la Summit-ul NATO și revendică o VICTORIE a României: „Securitatea românilor este mai bine asigurată. Situația din Marea Neagră rămâne preocupantă”

Preşedintele SUA, Joseph Biden, s-a întâlnit luni, cu ocazia summitului NATO de la Bruxelles, cu liderii din România, Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia, afirmă un oficial de la Washington. Klaus Iohannis a declarat, la finalul summitului că a avut două întâlniri cu președintele american și că l-a invitat pe acesta în România, Joe Biden spunând că este „perfect de acord” pentru organizarea unei astfel de întâlniri. Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat despre ce discutat cu alți președinți la summitul NATO:

Am participat azi la un summit NATO cu implicații majore pentru noi. A reconfirmat relevanța alianței, marcată de amenințări multiple. A marcat o etapă nouă. Alături de Joe Biden și ceilalți aliați am marcat securitatea euroatlantică. Summitul de azi a fost unul al deciziilor vizionare. Am stabilit direcțiile pentru următprul deceniu. Deciziile de continuare de consolidare de descurajare și apărare, întărirea sprijinului, creșterea rezilienței și menținerea avansului tehnologic au făcut ca NATO să fie pregătită să-și apere cetățenii. Răspund intereselor României. Ne-am atins obiectivele pentru acest summit. Este datorată și interacțiunulor, dar și formatelor regionale de dialog. Mă refer la formatul B9, la care au participat președintele Biden, care și azi s-a exprimat apreciativ la adresa formatului și secretarul general al NATO, găzduit pe 10 mai. (…) În intervenția mea din timpul summitului și în contactele cu omologii mei am spus că România a activat constant ca aliat responsabil și activ, implicat în toate eforturile de apărare a securității spațiului euroatlantic. Am atins pragul de 2% din PIB pentru apărare și vom continua să investim în mod consistent în apărare. Am arătat că România a fost și va rămâne un aliat de încredere care înțelege că succesul alianței depinde de modul în care fiecare își îndeplinește obligațiile care îi revin. La finalul summit-ului pot spune cu certitudine că securitatea României și a cetățenilor ei este mai bine asigurată”, a spus Klaus Iohannis.

Iohannis, după întâlnirea cu Joe Biden: „L-am invitat în România și a fost perfect de acord

Preşedintele SUA, Joe Biden, s-a întâlnit luni, cu ocazia summitului NATO de la Bruxelles, și cu președintele României. Klaus Iohannis a anunțat că l-a invitat pe cel mai puternic lider al lumii să viziteze România și a precizat că a avut două discuții scurte cu Biden.

Am avut două discuții scurte cu președintele Biden. Prima a fost la început, când, cu președintele Duda (n.r. președintele Poloniei), am ținut să îl salutăm. A fost o prezență consistentă, a avut un discurs foarte solid. Am dorit să ne asigurăm că avem un parteneriat strategic foarte solid și că avem întreaga a atenție pentru flancul estic. Ne-a asigurat că se implică pentru a sprijini România și Polonia. În cea de-a doua scurtă discuție, spre finalul summitului, l-am invitat în România. I-am spus că îmi doresc să continuăm discuția pe care am început-o în 2015, când era vicepreședinte, și că îmi doresc să întărim parteneriatul strategic. A fost perfect de acord să încercăm să organizăm o astfel de întâlnire și m-a asigurat că este foarte dedicat acestui parteneriat.”, a spus Klaus Iohannis.

Situația din Marea Neagră rămâne preocupantă

Potrivit șefului statului, regiunea Mării Negre are importanță strategică pentru securitatea euro-atlantică, iar situația din Marea Neagră rămâne preocupantă:

Alături de președintele Biden și de ceilalți lideri aliați am reafirmat unitatea și coeziunea pentru apărarea colectivă precum și angajamentul comun pentru o ordine mondială bazată pe reguli. Alianța trebuie să dispună de forțe pentru a răspunde amenințărilor din regiune. Am evidențiat comportamentul agresiv și destabilizator al Rusiei. Situația din Marea Neagră rămâne preocupantă. Regiunea Mării Negre are importanță strategică pentru securitatea euro-atlantică. Am convenit în avansarea și aprofundarea relațiilor cu UE. Parteneriatul cu UE este foarte important și trebuie să fie tot mai solid„, a spus Klaus Iohannis.

Întrebat despre discuțiile pe care președinții SUA ȘI Rusiei le vor avea, inclusiv despre scuturile antirachetă din România și Polonia, Klaus Iohannis a spus că sistemele sunt pur defensive și nu o amenințare pentru Kremlin.

Acest scut e de multe ori adus în discuție. Este unul pur defensiv, inclusiv cel de la noi, de la Deveselu. Noi nu intenționăm să atacăm pe nimeni, însă vom apăra statele, națiunile noastre”, a spus Klaus Iohannis.

Conform unui oficial de la Washington, citat de CNN, discuţiile preşedintelui Joseph Biden cu preşedintele Klaus Iohannis, cu preşedintele Poloniei, Andrej Duda, şi cu liderii ţărilor baltice s-au concentrat în principal pe contracararea acţiunilor Rusiei şi Chinei. Joseph Biden a comunicat că vrea „o relaţie stabilă şi constructivă cu Rusia, dar va reacţiona la activităţile negative ale Moscovei”. În discuţiile cu preşedinţii României şi Poloniei, Joseph Biden a abordat agenda viitoarei întrevederi cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi a reafirmat angajamentul de a contracara „ameninţările generate de Rusia”, a mai precizat oficialul citat. Pe agenda discuţiilor lui Joseph Biden cu liderii din România, Polonia şi ţările baltice a fost şi criza din Belarus.

Preşedintele american, Joe Biden, spune că NATO este „extrem de importantă” pentru SUA. El a subliniat că doreşte ca Europa să ştie că Statele Unite ale Americii sunt de partea sa. Declarația a fost făcută înainte de primul summit NATO la care participă în calitate de președinte și care este văzut ca un punct de cotitură al relațiilor dintre SUA și Europa, deteriorate în mandatul lui Donald Trump.

La fotografia de grup din debutul summit-ului, Joe Biden a stat în primul rând, avându-i în dreapta pe președintele Klaus Iohannis și în stânga pe președintele Poloniei, Andrej Duda. Este un mesaj că regiunea devine mai importantă pentru NATO, în contextul acțiunilor Rusiei.

biden summit nato

Articolul 5 este o obligaţie sacră”, a spus Biden, referindu-se la doctrina apărării colective a alianţei transatlantice. „Vreau ca întreaga Europă să ştie că SUA sunt aici”, a adăugat el. Summitul NATO de luni a marcat o „regăsire” a SUA cu aliaţii săi, relaţie care a avut de suferit în perioada administraţiei Trump. Descris drept un „moment esențial” de secretarul general NATO Jens Stoltenberg, summit-ul își propune să pună capăt celor patru ani tensionați din timpul mandatului lui Donald Trump, care a zdruncinat încrederea în alianța occidentală numind-o „învechită”.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.