Iohannis s-a dus să facă politică la alegerea noii conduceri a CSM. Magistrații l-au luat la șuturi

Judecătorii Evelina Oprina și Bogdan Mateescu candidează pentru funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, iar procurorul Florin Deac pentru funcția de vicepreședinte. Alegerile au loc joi, în ședința de plen. Şedința Plenului CSM pentru alegerea președintelui şi vicepreședintelui Consiliului a început la 12:00, la Facultatea de Drept din București.

La ședință, unde se prezintă și bilanțul Consiliului Superior al Magistraturii, a participat și președintele Klaus Iohannis, care a susținut o alocuțiune. Șeful statului și-a continuat discursurile cu tentă electorală chiar şi în plenul Consiliului Superior al Magistraturii. La şedinţa pentru alegerea noii conduceri a CSM, Iohannis s-a referit la nevoia de noi majorităţi parlamentare.

În aceste vremuri dificile, misiunea justiţiei de a asigura respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor a rămas la fel de actuală. (…) Este nevoie de un efort comun pentru depăşirea acestei perioade şi sunt convins că magistraţii înţeleg cel mai bine acest lucru. Această perioadă a fost însă şi o oportunitate pentru accelerarea procesului de digitalizare a proceselor. Constrângerile actuale au dovedit utilitatea noilor tehnologii. (…) Într-o Românie europeană nimeni nu este mai presus de lege, iar justiţia trebuie să funcţioneze la întreaga sa capacitate pentru a-şi îndeplini misiunea. Prin votul la referendumul din 2019 românii au transmis clasei politice un putenic semnal că independenţa justiţiei nu este negociabilă. Românii au dat un mesaj clar şi pentru continuarea luptei anticorupţie. Suntem datori să răspundem onest tuturor acestor solicitări. Procesul de reparare a legilor justiţiei, de creare a unui cadru coerent, stabil şi de impliementare a recomandărilor MCV, Comisiei de la Veneţia şi GRECO a început deja. Motivul pentru care aceste lucruri nu s-au concretizat deja este cunoscut: o majoritate parlamentară care s-a dedicat trup şi suflet creării unor legi menite să-i apere pe infractori”, a afirmat Klaus Iohannis, pledând în continuare pentru modificări operate de „o nouă majoritate, profund ataşată valorilor democratice”.

Judecătoarea Gabriela Baltag i-a cerut lui Iohannis să nu mai aducă dezbinare în instituţie. Intervenţia a venit după ce Iohannis a susţinut un discurs în care s-a referit la majorităţi parlamentare.

Obiceiul dvs. de a face politică în CSM este evident. Aş vrea să vă adresez o rugăminte care vine din partea mea şi nu numai a mea. Măcar la finalul mandatului nu veţi mai aduce dezbinare în această instituţie, pentru că suntem sufiecient de dezbinaţi. Ştiu că sunteţi un creştin, ştiţi şi dvs că la finalul vieţii nu dăm socoteală pentru cât am urât, ci pentru cât am iubit şi iertat. Aş vrea să nu lăsăm să treacă această zi fără să spuneţi colegilor noştri şi societăţii cum vă raportaţi dvs. la posibilitatea de a fi din nou pe val în justiţie serviciile. Ştiu că în octombrie aţi spus că nu veţi lăsa să se întâmple acest lucru, dar ştiu că în septembrie aţi dat un vot în CSAT pe această chestiune„, a afirmat judecătoarea Baltag.

Discursul preşedintelui Klaus Iohannis în plenul CSM, în care şi-a continuat campania electorală şi a vorbit despre majorităţi parlamentare, a reuşit să irite magistraţii. Judecătoarea Simona Marcu, fost preşedinte CSM, a lansat un îndemn la o abordare matură, după discursul preşedintelui Iohannis.

Ştiu că suntem în prag de alegeri, dar nu să se titreze pe marginea şedinţei noastre de astăzi titluri de genul ‘în plenul CSM se vorbeşte despre parlamentare toxice vs majorităţi parlamentare progresiste’ pentru că nu este acesta rolul nostru. Aş dori să adresez un îndemn la echilibru şi, ca să îl citez pe domnul preşedinte, o abrdare matură, lipsită de partizanat„, a afirmat Simona Marcu.

După ce a confundat şedinţa celui mai important for al justiţiei cu o tribună politică şi a vorbit despre majorităţi parlamentare, Iohannis a fost luat la întrebări de magistraţi. La final, în loc să le răspundă, Iohannis s-a ridicat şi a plecat. Judecătoarea Gabriela Baltag îl întrebase pe Klaus Iohannis care este poziţia sa cu privire la reintroducerea serviciilor secrete în justiţie, în condiţiile în care a votat în CSAT în favoarea proiectului propus de Predoiu în acest sens. De asemenea, judecătoarea Simona Marcu i-a adresat preşedintelui o solicitare pentru o abordare lipsită de partizanat în plenul CSM.

Vă mulţumesc tuturor şi vă doresc mult succes!„, a afirmat Klaus Iohannis la final, după care a părăsit şedinţa.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.