Iohannis s-a dezlănțuit pe PSD și atacă bugetul de stat la CCR. Reacțiile parlamentarilor constănțeni

Președintele Klaus Iohannis a avut, vineri, o ieșire furtunoasă împotriva guvernării PSD și ALDE și a anunțat că va contesta la Curtea Constituțională bugetul de stat pe 2019 adoptat exact acum o săptămână. Iohannis iese rar în public, iar prestația de vineri arată clar că toate criticile au fost adunate în timp. Nu a ezitat să numească bugetul unul al rușinii naționale, apoi a ironizat abordarea PSD privind spitalele regionale, continuând cu eterna problemă a României: lipsa autostrăzilor, concluzionând că bugetul este nerealist.

„Bugetul rușinii naționale – asta este bugetul propus pentru 2019, Bugetul rușinii naționale. Este un buget nerealist, supraevaluat şi întârziat. Cu acest buget, PSD încearcă să acopere nereușitele multiple din timpul guvernării de până acum. Ei l-au numit „Bugetul Investiției” și asta este prima mare minciună din buget. (…) Toată lumea s-a întrebat de ce a întârziat PSD bugetul trei luni. În conformitate cu legea, el trebuia prezentat în 15 noiembrie conform legii. Ei nu vor să se realizeze investiții fiindcă nu au bani, de aceea au întârziat bugetul cu trei luni de zile. Acum câteva luni de zile, ministrul PSD întrebat cum e cu spitalele regionale dădea un răspuns stupefiant, că avem bani pentru proiectare. Auzi, în trei ani de guvernare au bani pentru proiectare, pai ăștia nici nu vor să realizeze spitale. Promit și nu fac. În schimb, dacă e vorba despre ei, au de unde. PSD a avut grijă să aloce sume imense partidelor politice. 150 de milioane din 270 de milioane  propuse va primi PSD, de 20 de ori mai mult decât anul electoral 2016. (…) Un lucru este clar: guvernarea PSD a eșuat. În spitale, probleme peste probleme. Educația este subfinanțată, economia României este bulversată, mai ales după Ordonanţa 114, dată în mare taină la sfârșitul anului trecut. De autostrăzi, nici nu poate fi vorba. Despre justiție? Păi întreaga guvernare pesedistă a fost un asalt asupra justiției şi a statului de drept din România, cu obiectivul clar din partea PSD de a pune mâna pe justiție, de a politiza justiția, ca ei să-şi rezolve dosarele penale”, a spus președintele Klaus Iohannis.

CITEȘTE ȘI:

Social-democrații se apără: Am înțeles, Iohannis e în campanie, nu vrea creșteri de salarii, pensii și alocații

Reprezentanții puterii au suportat încasările prezidențiale și concluziile lor sunt următoarele: Iohannis este în campanie electorală, bugetul este blocat intenționat pentru a nu avea loc creșterile de pensii și salarii.

„Este un demagog! Domnul președinte este în campanie electorală. Înțeleg că nu se dorește creșterea de pensii, de salarii. Să fim serioși acum, ce ar putea fi neconstituțional într-un buget de stat?”, a spus deputatul social-democrat constănțean, George Vișan, pentru TOMIS NEWS.

De aceeași părere este și senatorul social-democrat constănțean, Ștefan Mihu.

„Eram convins că o să facă așa, exact cum a făcut cu toate legile de până acum! Este demagogie curată, că vrea alocații… când știe foarte clar că dacă legea bugetului nu este promulgată nu se poate face nimic! Nici creșteri de pensii, de salarii, investiții ș.a.m.d. După părerea mea, nici o victorie nu va avea (Iohannis – n.r.) la CCR, pentru că tot ce s-a făcut în buget s-a studiat, totul e perfect legal”, a spus Mihu, pentru TOMIS NEWS.

Iohannis a dat cartușe opoziției

Vestea contestării la CCR a bugetului de stat este primită cu entuziasm în rândurile opoziției, iar deputatul constănțean al USR, Stelian Ion, ne-a precizat că astfel s-a oferit o portiță pentru corectură.

„Este o decizie curajoasă din partea președintelui Iohannis și corectă. Există foarte mari probleme în legea bugetului, așteptăm să vedem și motivele concrete pentru care atacă președintele Iohannis această lege. Acest buget dă peste cap activitatea foarte multor instituții din România și sunt blocaje inacceptabile. (…) Așa (contestând la CCR – n.r.) ai posibilitatea să corectezi. Mai bine corectezi de la început anomaliile, decât să aștepți să ajungi efectiv în blocaj. Dacă bugetul, din start, e alcătuit greșit și încalcă Constituția, nu vorbim de un management prost, ci de niște anomalii atât de grave încât intră în conflict cu dispozițiile Constituției, atunci ești obligat să faci reglajul acum. Este normal că PSD va ataca președintele, pentru că nu vrea să mărească alocațiile copiilor, că se opune dezvoltării României, investițiilor, e o prostie! Chiar trebuie corectat bugetul și adus în limitele constituționale, despre asta e vorba, nu că se opune cineva dezvoltării României”, a spus deputatul Stelian Ion, pentru TOMIS NEWS.

PRO România fluieră la stele: „Nu am avut buget pentru că Dragnea a fost în concediu în Maldive”

Parlamentarii PRO România s-au bătut în timpul dezbaterilor pe proiectul bugetului de stat și au reclamat constant că bugetul este cea mai mare bătaie de joc, drept pentru care nu au participat la votul final din Parlament. Totodată, deputatul constănțean al PRO România, Mircea Titus Dobre, ne-a precizat că toată această tevatură va produce mari probleme în administrația locală.

„Este dreptul președintelui să îl conteste la CCR. Noi, cei de la PRO România, nu am votat bugetul, nici nu am fost în sală la votul final! Considerăm că este o bătaie de joc, începând de la amendamentele prin care și-au bătut și, după cum am mai spus, banii se duc înapoi și mă refer aici la finanțarea partidelor politice… În rest, totul este o brambureală pe bugetul României pe 2019. O mai spun o dată: este cel mai slab buget din istoria României postdecembriste! La ora actuală, nu știu ce o să facă administrațiile publice locale, pentru că și acolo va fi o mare întârziere cu această tevatură a bugetului, iar responsabilitatea este a PSD și a celor de la ALDE. Vedem cât de incompetenți sunt, când ei vin cu bugetul undeva în luna februarie… măcar trebuia să facă o sesiune extraordinară, dar pentru că Liviu Dragnea a fost în concediu în Maldive, adică nu era șeful să facă bugetul, de aceea s-a întârziat”, a spus deputatul Dobre, pentru TOMIS NEWS.

Chițac: „Nu moare nimeni dacă mai stăm câteva zile”

Din perspectiva parlamentarilor neafiliați, afăm că, la mijloc, este și un joc politic și, așa cum ne-a precizat senatorul constănțean Vergil Chițac, dacă tot am întârziat cu bugetul mai bine de trei luni, c ear mai fi câteva zile?

„Au luat bani (PSD – n.r.) de la SRI, să îi ducă la vitamina D pentru copii, din următorul motiv: Iohannis întoarce bugetul, iar ei vor țipa sus și tare că e omul Serviciilor, că vrea bani pentru Servicii, în loc să îi dea la copii! Iohannis putea să iasă din chestia asta lovind în partidele politice și văd că a făcut-o. (…) Dacă tot a întârziat bugetul trei luni și ceva, dacă mai stăm și la CCR o săptămână nu cred că moare nimeni! Ar fi culmea să țipe PSD că uite ce face președintele, că nu avem buget! Ar fi o ipocrizie fără margini! Tehnic, bugetul este nerealist și trucat la capitolul venituri, unde se bazează pe niște ipoteze SF! (…) De constituționalitate, nu mă pricep, dar nu cred că moare cineva dacă mai stăm câteva zile după ce am stat peste trei luni… Singurul efect negativ este următorul: nu se pot iniția investiții!”, a spus senatorul Chițac, pentru TOMIS NEWS.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.