Iohannis: „Relaxarea NU echivalează cu finalul epidemiei. Dacă situația se va înrăutăți, NU voi ezita să declar din nou starea de urgență!”

Președintele Klaus Iohannis a avut, joi, declarații de presă la Palatul Cotroceni. Șeful statului a punctat că era obligatorie instituirea unor măsuri excepționale, pentru ca astăzi să avem un trend epidemiologic în ușoară scădere. Totodată, Iohannis a subliniat faptul că niciodată în aceste două luni nu s-au înregistrat depășiri de capacitate în secțiile ATI. De asemenea, șeful statului a mulțumit atât medicilor, cât și românilor, în general, pentru faptul că România a trecut cu bine peste această perioadă. În concluzie, Iohannis a arătat că România are nevoie de o reconstrucție a statului.

Printr-un efort național, am reușit să stopăm răspândirea rapidă a epidemiei și să limităm semnificativ numărul de victime. Români, sunteți eroii acestui efort național, vă mulțumesc pentru toate sacrificiile pe care le-ați făcut. Acum, când încheiem cele două luni de stare de urgență și tragem linie, putem spune că împreună am salvat vieți. Așa arată o națiune puternică și unită. La fel de puternici și uniți trebuie să continuăm și în lunile următoare. Lupta cu acest virus nemilos este departe de a se fi încheiat. România a acționat rapid și a luat primele măsuri chiar înainte de a avea cazuri confirmate de îmbolnăvire cu covid 19. Era obligatorie instituirea unor măsuri excepționale. (…) Fiecare viață pierdută a însemnat o înfrângere pentru noi în bătălia pe care am început-o în februarie și pe care o vom continua multă vreme de acum înainte. (…) La finalul stării de urgență: România înregistrează 16.247 de cazuri de îmbolnăvire, cu 245 de cazuri noi de ieri până azi, un trend epidemiologic în ușoară scădere. Numărul de cazuri vindecate: 9.053. Mai mare decât al cazurilor active: 6.148. 225 de paciențit sunt la ATI. Pe toată durata stării de urgență nu s-au înregistrat depășiri de capacitate în sectorul de tratament intensiv. (…) Cea mai importantă reformă de care România are nevoie este reconstrucția statului. Este un obiectiv ambițios, care nu se poate realiza în patru ani, dar este obligatoriu să începem resetarea pentru a putea dezvolta țara noastră. Sănătatea, educația, administrația, sistemele ignorate atâți ani și căpușate trebuie să fie prioritățile noastre. Dacă aceste sisteme nu sunt puternice, statul se îndoaie. (…) În ultimele săptămâni s-au văzut foarte bine deficiențele statului, dar această perioadă ne-a arătat și că cele mai grele provocări pot fi depășite dacă Executivul – reprezentat de președinte și guvern – lucrează ca o echipă. Acesta este modul de funcționare corect într-un stat consolidat. (…) De mâine intrăm într-o nouă etapă, încetarea stării de urgență nu echivalează, din păcate, cu finalul epidemiei. Din punct de vedere medical, avem ceva semnale pozitive, dar trebuie să conștientizăm că pericolul reprezentat de acest virus este departe de a fi trecut”, a spus Klaus Iohannis.

Ca o concluzie, șeful statului a arătat că, dacă situația se va înrăutăți¸ va declara din nou… stare de urgență pe teritoriul României.

„Dacă situația se va înrăutăți și datele vor arăta un număr galopant de infectări care va duce la supraaglomerarea spitalelor, atunci nu voi ezita să declar din nou stare de urgență! Să nu compromitem tot ce am realizat până acum cu mari sacrificii. Covid 19 este o boală greu de combătut, tocmai pentru că oamenii îi pot infecta pe ceilalți, fără să dezvolte simptome și fără să fie conștienți de riscul ep care îl reprezintă pentru semenii lor. Această particularitate a bolii – care nu ne permite să știm sigur cine e infectat și cine – arată cât de important este să purtăm toți măști în spațiile publice”, a mai spus Klaus Iohannis.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.