Iohannis pune partidele politice la zid și le IMPUNE un ACORD NAȚIONAL: „Aștept un răspuns afirmativ în câteva zile!”

Președintele Klaus Iohannis, după consultările cu partidele politice parlamentare privind rezultatul referendumului pentru Justiție, a avut, miercuri, o ieșire publică furtunoasă. Șeful statului jubilează după rezultatul favorabil la referendumul pe care l-a inițiat și se află în poziția în care poate să execute orice partid, în special PSD și ALDE, despre care a spus că în campanie au avut o abordare antieuropeană.

Astfel, Iohannis a solicitat partidelor politice să transpună în legislație rezultatul votului pe cele două întrebări din referendum, dar le și impune un acord național.

„Românii au votat, politicienii trebuie să aplice în legislație! Trebuie să înțelegem bine importanța politică a acestui vot foarte important. Românii au votat clar și ferm împotriva abordării antieuropene aplicată de PSD și ALDE în campanie! (…) Politicienii trebuie să tragă concluzii. Noi nu am ajuns din greșeală în UE, noi românii am dorit să fim în UE, asta nu reduce cu nimic suveranitatea noastră, dar și această decizie este una suverană: noi vrem să facem parte din acest spațiu european, care se bazează pe principii și valori. (…) Vrem să avem legi bune în domeniul Justiției. Trebuie să înțelegem foarte clar că votul este un drept consacrat în Constituție, așadar tot politicienii sunt obligați să creeze condițiile pentru toți românii ca să voteze, efectiv nu doar teoretic posibilitatea unui vot. Ce s-a întâmplat în străinătate este îngrădirea dreptului la vot și este inacceptabil așa ceva! I-am rugat în cadrul consultărilor să-și exprime punctele de vedere. Am constatat că există o largă convergență: marea majoritate a partidelor sunt de acord că rezultatele acestui referendum trebuie implementate. În consecință, pentru a valorifica cum se cuvine acest vot și consultările, am decis să invit partidele politice parlamentare să semnăm un acord național pentru consolidarea parcursului european al României! Sau, dacă vreți altfel, un pact politic pentru România europeană!”, a spus Iohannis.

Potrivit președintelui, acest acord național conține transpunerea în legislație a interzicerii amnistiei și grațierii; revizuirea legilor justiției, inclusiv a Ordonanțelor de Urgență prin care au fost modificate; adoptarea modificărilor aduse Codului Penal și de Procedură Penală numai cu respectarea deplină a recomandărilor Comisiei Europene și a Comisiei de la Veneția. De asemenea, partidele care vor semna pactul trebuie să se angajeze să transpună în legislație în cel mai scurt timp dreptul de vot în țară și în străinătate, Iohannis insistând pe străinătate, având în vedere procedura defectuoasă de vot în diaspora din 26 mai.

„Acest pact va fi trimis imediat partidelor parlamentare. Aștept în câteva zile un răspuns afirmativ la invitația mea de a semna acest acord național!”, a concluzionat Iohannis.

La referendumul pe teme de justiţie, din 6.692.647 de participanţi, 5.425.483 de răspunsuri au fost favorabile întrebării referitoare la interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie. De asemenea, la întrebarea privind interzicerea adoptării OUG în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare, 5.375.982 de răspunsuri au fost favorabile.

DISTRIBUIE
error0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*