Spread the love

Preşedintele Klaus Iohannis a fost prezent joi la Universitatea Bucureşti, la un eveniment de marcare a 30 de ani de la fenomenul Piaţa Universităţii. În 13-15 iunie 1990, liderii studenților de la Universitatea din București au mobilizat locuitorii Capitalei pentru o amplă mișcare de protest împotriva Frontului Salvării Naționale. Ion Iliescu, lider al FSN, promisese că formațiunea nu va candida la alegeri, ulterior s-a răzgândit și România a intrat astfel pe traiectoria democrației originale. Mișcarea de protest din Capitală a fost îndreptată împotriva acestui act politic, care a trimis PNL și PNȚCD, refondate, într-o lungă opoziție, România ratând astfel drumul democrației. Ion Iliescu, proaspăt câștigător al alegerilor prezidențiale, a chemat minerii în Capitală pentru „a face ordine”. Au fost bătăi, violuri și crime, o dezlănțuire de nedescris a violenței, care au adus România din nou în atenția mass-media și cancelariilor occidentale, evident într-o imagine negativă.

În cadrul discursului de la Universitatea din București, șeful statului a criticat dur sistemul de Justiţie, care nu a reuşit să facă lumină nici până azi în cazul mineriadei din 13-15 iunie 1990.

„Evenimentul de astăzi marchează istoria unui început. Abia ieșită de sub tirania comunistă, în România aveau loc acum trei decenii mișcări civice de amploare împotriva celor care, cu chipuri noi dar cu apucături vechi, preluaseră puterea. Frustrarea și nemulțumirile oamenilor care invadau piețele centrale ale marilor orașe, erau alimentate de noua conducere instalată în 1990, care s-a deghizat rapid în apărătoarea democrației și care promitea respectarea drepturilor și valorilor europene. Mișcarea de protest a fost înăbușită brutal de forțe extralegale, venite la chemarea autorităților pentru „a restabili ordinea”. Un val de teroare, întreținut și coordonat de cei care ar fi trebuit să protejeze cetățenii, a dominat Bucureștiul acelor zile. Sedii ale partidelor politice, ale unor organizații civice și ale unor instituții de presă au fost vandalizate, au fost bătuți și torturați lideri ai mișcării studențești, profesori, femei și bărbați, cetățeni simpli. Pe lângă morți și sute de răniți, a rămas în urmă imaginea unei Românii a barbariei. Această imagine rușinoasă ne-a bântuit timp de trei decenii. Fenomenul Piața Universității a reprezentat catalizatorul dezvoltării și consolidării societății civile, a conștiinței civice. Așa numita golaniadă a fost o lecție democratică. Cei care au răspuns cu violență extremă unei dorințe legitime și pentru alinierea în rândul democrațiilor occidentale au refuzat să înțeleagă că aspirațiile nu pot fi nicicând strivite sau anihilate, pentru că ele nu dispar niciodată. Acest lucru atât de simplu nu l-au înțeles. (…) Astăzi, România este un stat de drept, cu o democrație profund atașată de valorile europene și democratice, iar societatea civilă este categoric mai puternică și mai consolidată. Sacrificiile pe care le-au făcut miile de români ieșiți în stradă sunt fundamentul societății libere și europene de astăzi. (…) Constat, iarăși, cu indignare, că Dosarul Mineriadei trenează de 30 de ani. Vinovații pentru pierderile de vieți omenești și pentru cele peste 1.000 de victime, sunt încă necunoscuți. Consider că este o rușine pentru toți cei care au luptat cu mâinile goale pentru câștigarea libertății față de urmașii acestora și întreaga societate. Justiția are obligația de a face lumină după atât de mulți ani… Dreptatea nu este un moft, ci este în acest caz o urgență majoră. Fac un apel la toți cei responsabili de soarta acestui dosar: faceți dreptate! Românii au nevoie de acest act de Justiție pentru odihna veșnică a celor uciși, pentru urmași, precum pentru și pentru reconcilierea cu trecutul și garantarea unei societăți sănătoase pentru generațiile viitoare”, a spus Klaus Iohannis.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *