Iohannis, prezent la Constanța la deschiderea anului universitar. „Pentru a putea lupta împotriva ignoranței, universitățile românești trebuie să aibă o reputație solidă”

Președintele Klaus Iohannis a deschis, luni, anul universitar în Piața Ovidiu, din Constanța. În prezența oficialităților locale și a mii de tineri de la cele trei mari universități constănțene, respectiv Universitatea Maritimă, „Ovidius” și Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, șeful statului a declarat că dacă „vrem o țară ca afară” e nevoie și de „universități ca afară” și, printre altele, a mai vorbit și despre scandalul plagiatelor. De asemenea, s-a sincronizat cu primarul municipiului, Decebal Făgădău, care a punctat faptul că Uniunea Europeană nu se termină la Constanța, ci aici începe construcția europeană.

piata ovidiu 1

„Mă uit și văd Piața Ovidiu așa cum mi-aș dori să fie în fiecare zi: plină de energie, tinerețe, încredere într-un viitor comun. Mă bucur că în mandatul meu am reușit să unesc mediul universitar și, totodată, salut prezența reprezentanților celor mai bune licee constănțene, printre cele mai bune din țară. Avem tineri deștepți, cu care ne mândrim peste tot în lume și mi-aș dori ca la acest moment de început, ei să găsească în universitățile constănțene spiritul de încredere, să își construiască o carieră în Constanța, să rămână în municipiul Constanța, să contribuie la dezvoltarea orașului. Este ceva la care ar trebui să ne raportăm în mod real, nu doar la trecutul care nu ne-a avantajat de multe ori. Universitățile au trecut prin momente mai puțin ușoare, dar împreună putem depăși aceste momente. Aș vrea să îi rog pe domnii profesori: nu faceți rabat la calitate, fiți intransigenți! Doar transferând competențe reale orașul nostru se poate dezvolta, nu doar mândri cu vârfuri și excelențe. Domnișoarelor și domnișorilor, ați făcut o alegere excelentă: universitățile constănțene reprezintă un centru universitar tânăr, serios și bine ancorat în realitățile sociale ale orașului nostru”, a spus primarul Decebal Făgădău.

fagadau

Klaus Iohannis a spus că i-ar face plăcere ca universitățile să ajute la „demontarea diverselor mituri nefondate” pe care „încă le regăsim în spațiul public”.

„Prezența României la Marea Neagră și apartenența la NATO și UE reprezintă cu certitudine atuuri care vă oferă un avantaj cert și pe care îmi doresc să îl cuantificați mai bine. Universitățile au rolul de a forma buni cetățeni, care să contribuie la statul de drept pe baze sustenabile. Foarte des auzim sintagma „vrem o țară ca afară!” Se poate! Dar, pentru a avea o țară ca afară avem nevoie de universități ca afară, care promovează adevărul, gândirea critică și moralitatea în toate activitățile lor. Universitățile ar putea ajuta la demontarea miturilor nefondate din spațiul public. Unul dintre ele, prea mulți tineri merg la facultate. România este, regretabil, pe ultimul loc în UE în ceea ce privește tinerii între 30-34 de ani care au terminat studii universitare, iar acest lucru afectează competitivitatea țării noastre și bunăstarea noastră, a tuturor. Nu înseamnă că trebuie să încurajăm existența unor universități cu grave deficiențe de management educational, de dragul statisticii. De asemenea, nu trebuie să neglijăm dezvoltarea unor rute profesionale care să reprezinte o alternativă reală. Avem nevoie de înalți specialiști, dar și de meseriași tineri calificați. Ar fi bine să se dezbată mai des în spațiul public, poate chiar și în Parlament. Pentru a putea lupta împotriva ignoranței, pentru a putea deveni un reper moral și o ancoră a statului de drept, universitățile românești trebuie să aibă o reputație solidă”, a spus Klaus Iohannis.

iohannis 1

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *