Iohannis: „Premierul desemnat este FLORIN CÎȚU!”

Președintele României, Klaus Iohannis, a înaintat, miercuri seară, după consultările cu partidele politice, propunerea de premier. Potrivit șefului statului, premierul desemnat este Florin Cîțu, ministru al Finanțelor Publice.

Consultările președintelui Klaus Iohannis cu reprezentanții partidelor și formațiunilor politice parlamentare în vederea desemnării candidatului pentru funcția de prim-ministru au avut loc miercuri începând cu ora 16.00, după următorul program:

– Ora 16:00 – Partidul Național Liberal;

– Ora 16:30 – Partidul Social Democrat;

– Ora 17:00 – Uniunea Salvați România;

– Ora 17:30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România;

– Ora 18:00 – Partidul Mișcarea Populară;

– Ora 18:30 – Partidul Alianța Liberalilor și Democraților;

– Ora 19:00 – Grupul parlamentar PRO Europa;

– Ora 19:30 – Grupul parlamentar al minorităților naționale.

CITEȘTE ȘI:

După discuțiile cu liberalii, s-a preconizat faptul că șeful statului va nominaliza pentru funcția de premier alt nume decât Ludovic Orban, pentru a depăși criticile formulate de Curtea Constituțională chiar înainte de motivarea deciziei. După discuțiile cu Iohannis, Orban a lăsat de înțeles că președintele i-a cerut să sprijine, prin formarea unei majorități parlamentare, persoana care va fi desemnată premier, după consultări. Întruniți miercuri dimineață în ședința Biroului Executiv Național, liberalii au stabilit faptul că delegația PNL nu va propune nici un nume la consultările de la Cotroceni. De asemenea, președintele PNL, Ludovic Orban, le-a transmis liderilor liberali că au interzis la declarații în presă, după ce președintele Klaus Iohannis va desemna noul premier.

CITEȘTE ȘI:

PSD nu a mers miercuri cu o propunere de premier, excluzând însă ideea de a susţine un premier liberal. Ieșit de la consultări, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a izbucnit, susținând faptul că „președintele României vrea să prelungească criza politică”.

„Am luat act de dorinţa preşedintelui şi a PNL de a prelungi această criză. Data trecută am venit cu o soluţie concretă de a opri criza politică. Azi ne-am exprimat disponibilitatea de a vota un guvern de specialişti sau un guvern de uniune naţională. Președintele a decis să prelungească criza”, a transmis Ciolacu.

După discuțiile preliminare – cu PNL și PSD, Klaus Iohannis le-a transmis partenerilor de dialog că varianta pe care o are în vedere este una politică – un premier de la PNL!

Delegaţia USR, condusă de Dan Barna, i-a reproșat șefului statului faptul că a susţinut o soluţie nefuncţională: o guvernare a PNL, fără alţi parteneri.

„Ceea ce preşedintele a susţinut, că PNL poate să guverneze singur, a fost o soluţie care nu a funcţionat. E nevoie de colaborare onestă şi mai largă pentru a scoate România din criză. USR şi-a exprimat disponibilitatea de a participa la guvernare cu miniştri”, a transmis Barna, după consultări. Barna a declarat faptul că l-a propus pe Dacian Cioloș ca premier și că fără Uniune nu se poate face o majoritate care să nu cuprindă PSD.

Delegaţia PMP prezentă la consultările de la Cotroceni l-a propus pe Cristian Diaconescu pentru funcţia de prim-ministru.

ALDE a mers la consultările de la Cotroceni cu propunerea ca președintele Iohannis să desemneze un premier independent „care să propună și să asigure formarea unui Guvern menit să gestioneze activitatea până la organizarea la termen a alegerilor parlamentare”. După consultări, Călin Popescu Tăriceanu a arătat faptul că formaţiunea sa susţine nominalizarea unui premier independent. Liderul ALDE a adăugat că un astfel de prim-minstru nu ar trebui să fie propus de partidele politice.

Grupul parlamentar PRO Europa s-a prezentat la consultări cu liderul Victor Ponta care… s-a autopropus pentru funcția de premier. „Nu cred că ne va face supriza asta, dl. Iohannis” a adăugat, ironic, liderul PRO România.

„M-au propus colegii mei. Am văzut că a propus PLUS, care nu are nici un parlamentar, noi suntem de 25 de ori mai mari decât PLUS. Eu am făcut de 4 ori majoritate în Parlament. (…) I-am spus dl. președinte că un candidat capabil să facă un guvern, o majoritate, sunt eu, să fac un guvern pentru a 5-a oară. Nu cred că ne va face supriza asta”, a spus Ponta.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *