Iohannis pledează pentru „unitatea europeană”: „Susțin crearea unui FOND DE REDRESARE ECONOMICĂ, de care să poată beneficia toate statele membre ale UE”

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut joi declarații de presă, după videoconferința avută cu reprezentanții Partidului Popularilor Europeni și înaintea videoconferinței Consiliului European, pe tema măsurilor privind gestionarea pandemiei COVID – 19. Șeful statului a anunțat faptul că România se plasează pe direcția… solidarității și unității europene, întrucât așa cum virusul nu ține cont de granițe, familia europeană trebuie să treacă peste baraje artificiale.

„Din păcate, am depășit astăzi numărul de 10.000 de persoane infectate. Aproape 400 de cazuri noi în ultimele 24 de ore. Suntem încă pe un trend ascendent al epidemiei și trebuie să respectăm cu strictețe, aproape cu sfințenie, măsurile de igienă și distanțare socială. Nu ne permitem să slăbim vigilența, nu putem vorbi de o plafonare a curbei infecției în țara noastră. În țările afectate mai devreme se observă o reapariție îngrijorătoare a cazurilor. Cea mai mare parte a populației lumii se poate contamina și există un risc major ca pandemia să se reaprindă foarte ușor chiar și în zonele unde se părea că poate fi ținută sub control. Eforturile naționale trebuie dublate de un efort comun, la nivel european. În acest sens, astăzi, voi participa la o videoconferință la nivel european. Foaia comună de parcurs referitoare la relansarea economică este principalul subiect pe care îl vom aborda. Documentul definește un set de principii care vor sta la baza viitorului plan de relansare economică și cuprinde principalele direcții de acțiune. Avem nevoie de o astfel de foaie de parcurs. România susține această inițiativă. Unul din cele mai importante obiective este asigurarea unei autonomii strategice a UE. Mă refer la sectoare vitale, precum sănătatea. Criza actuală ne-a arătat cât de important e un sistem de sănătate solid. Trebuie să consolidăm substanțial capacitatea UE în acest domeniu. (…) Un alt obiectiv este asigurarea unui program masiv de investiții, precum industriile esențiale, dar și a serviciilor puternic afectate. În actuala situație, este necesară o finanțare substanțială de la nivel european. Din acest motiv, voi susține crearea unui fond de redresare economică de care să poată beneficia toate statele membre, ca un sprijin suplimentar față de măsurile luate anterior. (…) Voi susține ferm politicile clasice, politica de coeziune și agricultură nu își pierd relevanța. Dimpotrivă, trebuie să rămână politici esențiale, destinate și reducerii decalajelor dintre statele membre și regiunile europene. Prin măsurile luate la nivel european a fost deja mobilizată pentru România o sumă de peste 1,5 miliarde de euro din actualul buget multianual. 750 de milioane de euro sunt fonduri pentru susținerea IMM-urilor afectate de criză, 350 de milioane pentru achiziția echipamentelor medicale, 300 de milioane pentru susținerea șomajului tehnic ș.a. Subliniez că aceste fonduri sunt disponibile acum deja și vor fi folosite de către guvernul Orban. Cea mai bună cale de a reuși să limităm efectele are la bază un efort comun al tuturor țărilor membre. Solidaritatea și unitatea sunt indispensabile. (…) În familia europeană, va trebui să avem maturitatea de a trece peste blocajele artificiale în aceste momente extrem de dificile”, a spus Klaus Iohannis.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.