Iohannis: „Pentru a stopa epidemia este nevoie de un EFORT NAȚIONAL! Presiunea pe spitale a crescut la COTE URIAȘE!”

Președintele Klaus Iohannis a avut luni seară declarații de presă la Palatul Cotroceni. Șeful statului a arătat că presiunea pe spitale și în secțiile de ATI este uriașă din cauza pandemiei de coronavirus și că trebuie să acționăm acum, decisiv:

„Din nefericire, cum se întâmplă în toată Europa, ne confruntăm cu o creștere accentuată a numărului de infectări. Capitala a depășit acel indice alarmant de 3 la mia de locuitori. Alte județe sau localități sunt foarte aproape de acest scenariu. Odată depășit acest prag, este evidentă necesitatea instituirii de noi măsuri restrictive, care să ducă la reducerea curbei infecțiilor. Guvernul a stabilit metodologia și măsurile specifice fiecărui scenariu, dar autoritățile locale sunt cele care au responsabilitatea de a le implementa. (…) Pentru a putea stopa epidemia de covid-19 este nevoie de un efort național. Cetățenii sunt partenerii autorităților, iar autoritățile au obligația de a-i respecta și de a-i trata ca atare. Asta înseamnă comunicarea clară și unitară a deciziilor, informarea din timp și predictibilitate când sunt necesare restricții care afectează viața cetățenilor. Presiunea pe spitale și pe ATI a crescut la cote uriașe și acest lucru nu mai poate continua. Trebuie să acționăm acum, decisiv! Ducem de atâtea luni o bătălie pentru sănătatea și viața noastră. În primăvară, prin eforturi mari și sacrificii deloc ușoare, am reușit să reducem masiv curba infectărilor. Sunt convins că putem face din nou acest lucru împreună!”, a spus Klaus Iohannis.

Șeful statului l-a criticat aspru pe prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, după ce duminică acesta nu a știut care a fost rata de infectare a Bucureștiului, deși orașul depășise pragul de 3 la mia de locuitori și, prin urmare, s-a intrat în scenariul roșu.

„Este de neînțeles că deși am văzut zilnic o creștere importantă a numărului de cazuri de infectare și era evident că tendința va continua, la nivelul Capitalei nu a existat un plan coerent, comunicat în termeni clari, astfel încât populația să fie pregătită. Atitudinea prefectului Capitalei și modul în care acesta a reacționat sunt inacceptabile și nu trebuie să rămână fără urmări!”, a mai spus Iohannis.

Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, va fi schimbat din funcție de premierul Ludovic Orban, după ce a spus în spațiul public faptul că nu știe câți oameni sunt infectați cu Sars-Cov-2. Demiterea prefectului ar urma să fie decisă miercuri, în ședința de Guvern, în care va fi adoptată o Hotărâre de Guvern în acest sens. În funcția de prefect al Capitalei ar urma să fie numit Traian Berbeceanu, actualul consilier al ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela.

Premierul a declarat, luni, că activitatea prefectului va fi analizată, având în vedere că în cursul zilei de duminică a declarat că nu cunoaşte numărul de îmbolnăviri din Bucureşti şi faptul că municipiul a trecut de rata de infectare de 3 cazuri la mia de locuitori. Prefectul nu știa situația la zi a epidemiei de coronavirus în oraşul de care răspunde. Gheorghe Cojanu a motivat că era la cumpărături duminică, atunci când a fost întrebat care este rata de infectare, şi a admis că se mai „bâlbâie” în comunicarea publică pentru că este permanent „în tensiune”.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *