Iohannis: „O relaxare prematură ar fi FUNDAMENTAL GREȘITĂ și ar putea să DISTRUGĂ toate rezultatele bune pe care le-am obținut!”

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut marți declarații de presă. Șeful statului a punctat faptul că autoritățile, medicii și populația au obținut rezultate notabile, însă chiar dacă, după 15 mai, se reduc restricțiile, trebuie să fim foarte atenți, întrucât o relaxare prematură ar putea să distrugă rezultatele bune.

„După o lună și jumătate putem să tragem destul de multe concluzii statistice și aș începe prin a remarca că autoritățile, împreună cu medicii și românii au obținut până acum rezultate notabile. Românii au dovedit că au simț civic, au echilibru și, da, societatea românească a dovedit maturitate. Însă, se discută foarte mult în aceste zile despre măsurile de relaxare. Vom ajunge și acolo. După 15 mai, anumite restricții vor fi reduse, dar trebuie să fim foarte atenți. Nu am atins maximul în România și o relaxare prematură ar fi fundamental greșită și ar putea să distrugă toate rezultatele bune pe care le-am obținut până acum. (…) Pericolul nu a trecut! Este nevoie în continuare de maximă atenție! Faptul că din 15 mai este posibil să relaxăm anumite măsuri nu înseamnă în nici un caz să revenim la viața noastră normală pe care am avut-o înainte de epidemie. 15 mai nu înseamnă o revenire bruscă la normalitatea pe care am cunoscut-o. Experții ne spun că nu știu când vom reveni la o viață normală. Vor rămâne foarte multe restricții în vigoare, ne vom putea întâlni maxim câte 3, o bună perioadă nu vom putea merge la restaurant sau la mall. Nici să plecăm din localitate, decât dacă avem un motiv foarte serios. În majoritatea unităților comerciale sau de stat la ușă va fi cineva care ne măsoară temperatura. Marile festivaluri probabil nu vor avea loc în acest an. Nu putem să riscăm să avem un număr mare de persoane în același loc. Dacă se vor relua competițiile sportive există o probabilitate mare să se reia fără spectatori. Măsurile pe care le vom lua de reducere a restricțiilor – vor fi graduale, nu se întâmplă totul dintr-o dată. La 1 iunie va fi încă ceva, în 15 iunie încă ceva, în 1 iulie încă ceva și tot timpul cu ochii pe statistică. Dacă se întâmplă ceva, măsura se va lua înapoi, nu avem ce face!”, a spus Klaus Iohannis, care a prezentat și un grafic al Organizației Mondiale a Sănătății, care arată numărul de îmbolnăviri la un milion de locuitori din fiecare țară și care arată că România se prezintă mult mai bine decât statele lovite puternic de coronavirus, precum Spania sau Italia:

grafic

„Ne permite comparații directe între state care ne interesează. Am ajuns la diferențe foarte mari între diferite state. Sus, regretabil, este Spania – aproape 5.000 de spanioli dintr-un milion de locuitori sunt coronapozitivi. În Italia avem mai puțin, sub 3.000, dintr-un milion. Avem date foarte apropiate de Italia și în SUA. Datele din România sunt cele mai de jos, ceea ce ne arată că în România avem 600 de bolnavi dintr-un milion. Autoritățile, împreună cu medicii, cu românii care s-au ținut de ce li s-a cerut, până acum, au rezultate foarte bune. Nu ar fi păcat să dăm cu piciorul la aceste rezultate obținute greu? Sunt conștient că le-a fost greu oamenilor să stea acasă, că le-a fost dată viața peste cap, că personalului medical îi este extrem de greu, dar împreună am obținut aceste rezultate”, a spus Klaus Iohannis.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *