Iohannis NU recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale din Belarus

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat miercuri la Reuniunea extraordinară a Consiliului European, în format videoconferință. După această ședință, șeful statului a transmis că nu recunoaște rezultatele alegerilor din Belarus, pe care le consideră fraudate și intervenția Uniunii Europene trebuie să fie vehementă.

„Am intervenția pe care am avut-o, am subliniat că fraudarea alegerilor prezidențiale, reprimarea violentă a protestelor, precum și tratamentele inumane la care au fost supuși cetățenii reținuți, nu pot fi lăsate fără un răspuns din partea Uniunii Europene. Am solicitat încetarea imediată a violențelor împotriva protestatarilor pașnici, precum și eliberarea persoanelor deținute ilegal. Este necesară demararea unor investigații transparente ale tuturor abuzurilor raportate, în urma cărora cei vinovați să fie trași la răspundere. Trebuie luate măsuri din partea UE, inclusiv adoptarea de sancțiuni contra celor vinovați de violențe împotriva oamenilor pașnici și de fraudarea alegerilor. Este extrem de importantă inițierea unui dialog real și de substanță. (…) Trebuie să evaluăm în profunzime relațiile dintre UE și Belarus pentru a identifica cele mai bune măsuri. Trebuie susținute aspirațiile cetățenilor din Belarus pentru democrație și libertate”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat că UE nu recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale din Belarus, de la 9 august și intenționează să impună sancțiuni împotriva celor care au fost implicați în frauda electorală care l-a rconfirmat pe Alexandr Lukașenko în funcția de președinte.

Rezultatele alegerilor prezidențiale l-au dat câștigător cu peste 80% pe Lukașenko, aflat din 1994 la conducerea Belarusului. Candidata opoziţiei belaruse, Svetlana Țihanovskaia, a lansat un apel către Consiliului European pentru a nu recunoaşte alegerile prezidenţiale „frauduloase”, desfăşurate la 9 august în Belarus şi le-a cerut ţărilor europene să respecte opţiunea poporului belarus.

În ultimele zile, zeci de mii de demonstranţi au ieşit pe străzile din Minsk şi din alte oraşe din Belarus pentru a protesta față de rezultatul alegerilor.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.