Iohannis, la summitul B9: „Riscurile de securitate la adresa României și în regiunea Mării Negre sunt în creștere!”

Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri, la Cotroceni, în deschiderea summitului B9 la care participă preşedinţii statelor NATO de pe Flancul Estic, că riscurile de securitate la adresa României și în regiunea Mării Negre sunt în creștere și consolidarea posturii NATO în regiune „devine urgentă și crucială”.

Discursul integral al lui Iohannis:

„Excelențele Voastre,

Dragi colegi,

Este o mare plăcere pentru mine să găzduiesc această întâlnire. Doresc să vă mulțumesc pentru acceptarea invitației de a participa la cel de-al șaselea Summit al Formatului București 9. Doresc să profit de această ocazie pentru a-l saluta călduros pe Secretarul General al NATO, domnul Jens Stoltenberg, care se alătură dezbaterii de astăzi în format online.

Începând cu 24 februarie, suntem nevoiți să gestionăm o situație de securitate complet nouă în regiune. Traversăm un moment crucial pentru regiunea euroatlantică și, în mod special pentru noi, statele membre NATO de pe Flancul Estic.

România este aliatul NATO cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, dar cu toții împărtășim evaluarea gravității amenințărilor la adresa securității spațiului euroatlantic, ca o consecință a războiului de agresiune ilegal și imoral lansat de Rusia împotriva Ucrainei.

Formatul București 9 oferă o valoare adăugată clară în coagularea coeziunii mesajelor și în asigurarea abordărilor coordonate ale tuturor celor nouă aliați de pe Flancul de Est, dar și la nivel transatlantic, cu privire la securitatea Alianței ca un întreg. Această reuniune este mai relevantă ca oricând, din cel puțin două perspective. În primul rând, evoluțiile dramatice din regiune reclamă o atenție sporită și o coordonare amplificată. Solidaritatea, dialogul și cooperarea stau la baza forței noastre comune. Agenda de azi va aborda, în consecință, evoluțiile actuale de securitate din Ucraina și impactul acestora asupra vecinătății extinse, inclusiv a celorlalți parteneri vulnerabili, precum Republica Moldova și Georgia, dar și asupra securității întregii Alianțe. În al doilea rând, ne aflăm într-un moment excepțional în care vom trasa traiectoria Alianței pentru cel puțin următoarea decadă. La finalul acestei luni vom adopta, la Summitul NATO de la Madrid, decizii cu un impact major pentru securitatea noastră actuală și viitoare. Vom stabili o viziune pe termen lung prin intermediul Noului Concept Strategic, punând apărarea colectivă și Articolul 5 în epicentrul acțiunilor noastre și implementând o transformare semnificativă a posturii de descurajare și apărare, în special pe Flancul Estic, așa cum am decis la 24 martie 2022, la Bruxelles.

Deoarece riscurile de securitate la adresa României și în regiunea Mării Negre sunt în creștere, consolidarea posturii NATO pe întreg Flancul Estic, de o manieră unitară și echilibrată, în special în zona sudică a Flancului Estic, devine cu atât mai urgentă și crucială.

Îmi exprim încrederea că unitatea și abordarea comună la nivelul B9 vor facilita negocierile în desfășurare la nivel aliat, precum și procesul decizional al NATO. Avem responsabilitatea de a asigura securitatea pentru cetățenii noștri, răspunzând la amenințările reale generate de Rusia.

Vă mulțumesc!”

Biden, către liderii NATO reuniţi la Bucureşti: „SUA se angajează să apere Flancul Estic

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, le-a urat vineri şefilor de state aliate de pe Flancul Estic al NATO, reuniţi la Bucureşti în Formatul B9, un „summit de succes”.

Într-o postare pe Twitter, şeful administraţiei americane a transmis că „aşteaptă cu nerăbdare” să îi revadă pe aceştia la Summitul NATO de la Madrid. De asemenea, preşedintele Biden a transmis că „SUA se angajează să apere Flancul Estic al NATO, să consolideze securitatea energetică a regiunii şi să lucreze împreună pentru a sprijini Ucraina”.

Vineri, preşedinţii României, Klaus Iohannis, şi Poloniei, Andrzej Duda, iniţiatori ai Formatului Bucureşti 9, i-au primit, la Palatul Cotroceni, pe participanţii la Summitul B9. Sunt prezenţi la Bucureşti preşedinţii Estoniei, Ungariei, Lituaniei, Letoniei şi Bulgariei. Preşedinţii Cehiei şi Slovaciei vor avea intervenţii online. Tot online va participa la summit şi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *