Iohannis, la 18 ani de la aderarea României la NATO: „Rămânem un aliat puternic, furnizor de securitate la Marea Neagră!”

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, cu ocazia aniversării a 18 ani de la depunerea documentelor de aderare a României la NATO, că ţara noastră „va promova în continuare parteneriatul dintre NATO şi UE, un cadru instituţional foarte important de optimizare a eforturilor europene şi euroatlantice în domeniul securităţii şi apărării, care trebuie să crească în relevanţă”. Şeful statului a mai spus că România va rămâne un aliat puternic, furnizor de securitate la Marea Neagră.

„În urmă cu 18 ani, la 29 martie 2004, România a depus instrumentele de ratificare a Tratatului Nord-Atlantic la Departamentul de Stat al SUA. Astfel, ţara noastră a făcut pasul decisiv pentru a deveni membru al celei mai de succes şi puternice Alianţe politico-militare din toate timpurile. Importanţa crucială şi istorică a statutului de membru NATO este cu atât mai evidentă în actualul context de securitate deosebit generat de agresiunea militară ilegală a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Această agresiune a evidenţiat, o dată în plus, capacitatea Alianţei de a se adapta rapid şi de a acţiona prompt şi eficient, în baza coeziunii statelor membre şi a unităţii de decizie”, a afirmat Klaus Iohannis, potrivit Adminsitraţiei Prezidenţiale.

El a adăugat că România a fost şi este profund angrenată în procesul de adaptare a NATO atât prin contribuţiile naţionale substanţiale la procesele de reflecţie desfăşurate în cadru aliat, cât şi prin demersurile pe care le întreprinde constant la nivel naţional.

„Totodată, reafirm cu acest prilej că ţara noastră va acţiona pentru întărirea capacităţii sale de apărare, inclusiv prin creşterea cheltuielilor bugetare destinate Apărării de la 2 la 2,5% din PIB, prin modernizarea structurii de forţe, prin adaptarea cadrului legislativ din domeniul securităţii şi apărării şi prin alte măsuri adecvate. România va promova în continuare parteneriatul dintre NATO şi Uniunea Europeană, un cadru instituţional foarte important de optimizare a eforturilor europene şi euroatlantice în domeniul securităţii şi apărării, care trebuie să crească în relevanţă. România va rămâne un aliat puternic, furnizor de securitate la Marea Neagră şi, dincolo de aceasta, un susţinător decis al consolidării relaţiei transatlantice dedicat valorilor fundamentale ale NATO. La mulţi ani, România în NATO!”, a conchis şeful statului.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *