Iohannis, în vizită la Brigada Multinațională Sud-Est a NATO: „Angajamentul de a aloca 2% din PIB pentru Apărare rămâne neschimbat”

Președintele Klaus Iohannis a făcut, joi, o vizită la Brigada Multinațională Sud-Est a NATO, potrivit Administrației Prezidențiale. Brigada NATO este amplasată în sediul Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab”. Președintele a fost însoțit de ministrul Apărării, Vasile Dîncu. Iohannis a reiterat angajamentul României de a aloca 2% din Produsul Intern Brut pentru Apărare și a subliniat că NATO reprezintă cea mai solidă garanție de securitate a țării noastre. Președintele a mai spus că prin acțiunile din ultima vreme „se dă consistență României ca pilon de stabilitate la nivel regional”.

„NATO reprezintă fără niciun dubiu cea mai solidă garanție de securitate pentru România. Evoluțiile actuale din securitatea noastră apropiată dovedesc că măsurile NATO sunt necesare, iar România trebuie să își îndeplinească obligațiile în cadrul alianței. Vom mobiliza în continuare capabilitățile militare. Angajamentul de a aloca cel din 2% din PIB pentru Apărare rămâne neschimbat ceea ce va duce la creșterea continuă de apărare a țării noastre. Deciziile recente luate de SUA și Franța de a asigura o prezență militară concretă în România reprezintă un semnal ferm de coerență și consistență. Salut angajamentul solid și substanțial al Poloniei în țara noastră. Trupele polone aflate efectiv în țara noastră, alături de trupele române din Polonia reprezintă expresia concretă a parteneriatului București-Varșovia”, a declarat Klaus Iohannis.

„În 2015, am înfiinţat, la Bucureşti, Unitatea NATO pentru Integrarea Forţelor şi Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est, structuri care constituie o parte importantă a măsurilor de reasigurare, iar ulterior de descurajare şi apărare pe Flancul Estic. De altfel, după anexarea ilegală de către Rusia a Peninsulei Crimeea, am început un proces amplu şi complex de adaptare politică şi militară a NATO la un mediu de securitate marcat de noi provocări şi de comportamentul tot mai agresiv al Rusiei în regiune. Iar România a fost profund angajată în aceste demersuri. Am continuat prin înfiinţarea aici, la Craiova, a Comandamentului Multinaţional de Brigadă Sud-Est, ca rezultat al deciziei noastre comune şi ferme, ca aliaţi, de a consolida apărarea pe Flancul Estic al NATO prin înfiinţarea unei prezenţe aliate avansate adaptate. Această structură, la fel ca şi cele menţionate anterior, şi Comandamentul Multinaţional de Corp, recent înfiinţat la Sibiu, reflectă hotărârea României, a aliaţilor şi a NATO ca întreg de a lucra împreună, în solidaritate şi deplină unitate, pentru a întări postura de descurajare şi apărare a NATO pe Flancul Estic, în regiunea Mării Negre şi în spaţiul euroatlantic în ansamblu”, a adăugat şeful statului.

La această bază militară au început să sosească militarii americani detașați din Germania pentru consolidarea flancului estic.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *