Iohannis, în ședința de Guvern: „Măsurile luate până acum NU mai sunt suficiente. Trebuie în plan național!” TOATE școlile trec în online, angajații – telemuncă; magazinele se închid la 21:00

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat joi, de la ora 19:00, la ședința de Guvern. Este pentru a doua oară când Iohannis se duce în ședința Executivului condus de Ludovic Orban, după cea de la învestitură. Șeful statului a fost prezent pentru a pleda practic pentru ultimele propuneri ale Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru limitarea pandemiei de coronavirus, respectiv purtarea măștii de protecție la nivel național, în toate locurile publice, interdicția circulației pe timp de noapte, alături de multe alte măsuri restrictive:

„Am avut astăzi aproape 10.000 de cazuri noi de persoane care s-au îmbolnăvit, am avut și astăzi mulți, prea mulți care au decedat și trebuie să fim foarte realiști: sunt necesare măsuri ferme! Măsuri mai ferme, pentru a controla extinderea pandemiei. Măsurile luate până acum nu mai sunt suficiente. Sunt necesare măsuri în plan național, precum școlile să treacă – toate – în online. Angajații și din public și din privat să treacă la telemuncă peste tot unde este posibil. Magazinele trebuie să fie închise seara cel târziu la 21:00, circulația trebuie restricționată, petrecerile – publice și private – trebuie interzise. Târgurile și piețele trebuie închise. Portul măștii trebuie să devină obligatoriu peste tot în țară, în toate locurile publice și la toate locurile de muncă, indiferent dacă vorbim de locuri publice din interior sau în exterior. (…) Vrem să dăm șanse medicilor să trateze cazurile grave în spitale. În același timp, ne dorim să continue activitățile economice, nu dorim să închidem economia românească, dorim să luăm măsuri prin care oamenii sunt protejați și economia funcționează”, a spus Klaus Iohannis.

În ciuda situației critice, șeful statului a arătat că alegerile parlamentare din 6 decembrie pot avea loc.

„Va fi o campanie electorală în condiții foarte speciale, foarte stricte și urmează votul. Vă invit domnule premier să vă implicați total pentru a garanta organizarea în cele mai bune condiții a alegerilor. Este posibil. Am dovedit-o la alegerile locale de acum puțin timp. Există multe discuții în spațiul public despre oportunitatea organizării alegerilor în pandemie. Eu vă spun foarte clar: democrația nu poate fi pusă în paranteză! Democrația trebuie garantată și democrația se garantează prin alegeri libere și națiunile puternice țin la alegeri democratice, chiar și în condiții de criză. Ce exemplu mai bun decât alegerile de acum puține ore în SUA?”, a mai spus Iohannis.

Premierul Ludovic Orban a fost total de acord cu Klaus Iohannis şi a precizat că măsurile vor intra în vigoare de luni, 9 noiembrie a.c.

Măsurile prezentate de domnul președinte trebuie transpuse în HG privind starea de alertă. Aplicabilitatea acestor decizii va fi de luni, pentru că trebuie să parcurgem toate procedurile legale de modificare a HG. Este și bine ca să fie cunoscute de oameni. Solicit miniștrilor și conducătorilor de instituții fermitate și angajament maxim în transpunerea în practică. Instituțiile să fie un exemple”, a spus Orban.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.