Iohannis e convins că alianța PSD – PNL va continua și DUPĂ 2024. Despre modificarea Constituției: „Vrem președinte ales de Parlament cu activitate mai degrabă protocolară?”

Președintele României, Klaus Iohannis, susține că este de acord cu modificarea Constituției, însă în anumite condiții speciale. Oficialul de la Cotroceni este de părere că „ghidul” după care funcționează statul român trebuie îmbunătățit.

„Cred că după atâția ani e nevoie de o îmbunătățire a Constituției, o modernizare. Însă nu-mi doresc să cădeți în capcana discuțiilor de dragul discuțiilor. E o discuție extrem de atractivă pentru scenarii. Până nu avem un draft e greu de comentat. Da, sunt chestiuni pe care trebuie să le lămurim. Se vehicula noțiunea alegerilor anticipate. Trebuie să vedem cine dizolvă Parlamentul, ce înseamnă alegerile anticipate… În practică nu mai funcționează unele noțiuni. Un ministru stă interimar 45 de zile, dar dacă criza politică durează 145 de zile, ce facem? Dizolvăm Guvernul? Chiar poziția președintelui există de când am scăpat de comunism: vrem președinte ales de Parlament cu activitate mai degrabă protocolară sau un președinte ales de oameni cu puteri depline? Aceste chestiuni nu se vor tranșa prin media sau rețele sociale. Aceste discuții se vor tranșa doar prin discuții politice. Discuțiile o să ducă la învolburare. Da, e nevoie de anumite schimbări. Da, e nevoie de discuții așezate, cu finalitate să facă să funcționeze statul mai bine”, a spus Iohannis.

Continuă sau nu alianța PNL – PSD – UDMR după 2024? Președintele României, Klaus Iohannis, vede șanse mari ca acest lucru să aibă loc și spune că deocamdată nu s-a decis o formulă.

Eu cred că această coaliție va rezista până în 24. Dacă vor fi candidați comuni, încă nu s-a discutat și cam știu ce se discută. Asta e o variantă. Mai este o variantă, ca fiecare partid să meargă pe cont propriu și alianța să continue după. Însă asta depinde de vot, de cât de mulți vor merge la vot”, a declarat Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis susține că are o părere formată despre fiecare ministru, dar nu a avut o discuție cu premierul Nicolae Ciucă despre eventuale remanieri. Iohannis a spus că nu este de acord cu evaluările miniștrilor, făcute la termen fix și recomandă să se meargă pe stabilitate, iar dacă un ministru nu își face datoria, atunci să fie remaniat.

„Evaluarea miniștrilor nu o voi face eu, chiar dacă opinii despre fiecare ministru. Această evaluare o voi spune primului ministru, dacă mă va întreba. Nu mi-a cerut părerea, deocamdată. Atunci când am încurajat formarea acestei coaliții, mulți au zis că fac o greșeală. Rezultatul este un Guvern stabil și cel mai perfomant din ultimii mulți, mulți ani. Gândiți-vă cum ar fi arătat România cu un Guvern subțire, cu o majoritate fragilă, în timp ce avem război la graniță, avem mari provocări economice. Nu sunt adeptul acestor evaluări o dată la 6 luni, nu putem sta acum să facem o discuție care ministru este mai bun, care este mai puțin bun. Dacă premierul consideră că unul sau altul dintre miniștri nu performează, atunci are instrumente constituționale pentru a remania un ministru”, a spus Klaus Iohannis.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.