Iohannis, după ședința CSAT privind măsurile de combatere a coronavirus: „Nivelul de alertă trebuie să rămână RIDICAT!” Se instituie FILTRE SUPLIMENTARE la frontiere

Președintele Klaus Iohannis a făcut primele declarații după ședința CSAT privind măsurile necesare pentru prevenirea izbucnirii unei epidemii de coronavirus. Deși, nu există nici un caz confirmat de infecție cu acest virus în România în acest moment, în CSAT s-au analizat o serie de măsuri și s-au luat mai multe decizii.

CITEȘTE ȘI:

Deciziile din CSAT sunt următoarele:

 1. Instituțiile responsabile au luat la timp măsurile care se impun pentru a preveni contaminarea.
 2. Guvernul Orban a adoptat prevederi normative care să facă posibilă o serie de acțiuni, inclusiv achiziții, necesare combaterii efectelor coronavirusului.
 3. S-a solicitat membrilor CSAT să rămână la cel mai înalt nivel de implicare și vigilență.
 4. Sunt necesare eforturi concentrate, în continuare, pentru asigurarea măsurilor preventive, dar și a celor care se impun pentru gestionarea eventualelor cazuri de infecție pe teritoriul României, atât din partea autorităților centrale, cât și din partea instituțiilor de specialitate de la nivel județean și local.
 5. S-a subliniat nevoia de comunicare eficientă între toate structurile implicate în combaterea infectării cu coronavirus, atât la nivel central, cât și la nivel local, informarea permanentă a Direcțiilor de Sănătate Publică, a medicilor de familie și a managerilor de spitale publice și private.
 6. Suplimentarea măsurilor de control, pentru identificarea potențialilor bolnavi cu afecțiuni respiratorii și prevenirea infecției cu noul coronavirus la punctele de frontieră terestră, maritimă, fluvială și aeriană.
 7. Ministerul Sănătății va asigura personalul medical necesar în aceste puncte de trecere a frontierei, cu specialiști din cadrul direcțiilor de sănătate publică, inclusiv prin detașare din alte județe și unități sanitare.
 8. În eventualitatea confirmării unor cazuri de coronavirus pe teritoriul României, este esențială protecția personalului medical care ia contact cu persoanele infectate.
 9. Autoritățile trebuie să asigure personalului medical toate dotările necesare, inclusiv, sigur, echipamentul de protecție.
 10. Se alocă de către Guvernul României resursele financiare pentru achiziția de echipamente individuale de protecție, camere de izolare cu presiune negativă, izolete cu presiune negativă pentru transport pe targă și medicamente.
 11. O atenție specială trebuie acordată protejării vârstnicilor.
 12. Autoritățile trebuie să își intensifice eforturile de comunicare în ceea ce privește coronavirusul.

Șeful statului a atenționat mass media din România cu privire la știrile care se transmit pe tema coronavirusului. Totul după ce pe modelul altor țări, în România unele magazine au fost golite de românii speriați că vor fi nevoiți să stea izolați în case.

CITEȘTE ȘI:

„Este esențial să tratăm cu toată atenția această situație, să ne informăm permanent din surse oficiale și credibile. Din păcate, am observat că abordarea mass-media a fost în unele cazuri inutil de alarmistă, fapt care generează o stare de anxietate nedorită în rândul populației. Reiau apelul și către mass-media, informați oamenii corect și constant, dar de o manieră echilibrată și fără excese, fără încercări de a transforma aceste informări în ceva senzațional! În același timp, toți cetățenii trebuie să înțeleagă că este responsabilitatea fiecăruia în parte, nu doar a instituțiilor, să coopereze, să respecte întru totul indicațiile și sfaturile autorităților, pentru a avea o strategie de succes în a preveni și a combate infecțiile cu coronavirus. Cel mai important instrument de stopare a răspândirii coronavirusului este prevenția”, a transmis Klaus Iohannis.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.