Iohannis, după discuțiile cu premierul Bulgariei: „Dunărea capătă tot mai multă importanță strategică pentru cele două țări”

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, vineri, la Palatul Cotroceni, pe prim-ministrul Republicii Bulgaria, Kiril Petkov, discuţiile vizând modalităţile de aprofundare a relaţiei bilaterale, evoluţiile de securitate generate de agresiunea militară a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi sprijinul acordat Ucrainei, securitatea energetică, coordonarea poziţiilor în plan regional, european şi în perspectiva Summitului NATO de la Madrid. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, în plan bilateral, cei doi oficiali au subliniat interesul comun de a dezvolta în continuare parteneriatul aprofundat dintre România şi Bulgaria, în plan politic, economic şi securitar. În ceea ce priveşte cooperarea economică, a fost evidenţiat faptul că România este al doilea partener comercial al Bulgariei, dintre statele membre ale Uniunii Europene, schimburile comerciale înregistrând creşteri semnificative în ultimii ani.

Preşedintele Iohannis şi premierul Petkov au discutat despre obiectivele comune de îmbunătăţire a conexiunilor rutiere şi fluviale de-a lungul Dunării şi luarea măsurilor necesare pentru asigurarea navigabilităţii fluviului. În acest sens, a fost accentuată necesitatea implementării rapide a Proiectului european Fast Danube, menit să îmbunătăţească navigaţia în partea româno-bulgară a Dunării. Ambii lideri au subliniat rolul important al comunităţilor aflate pe cele două maluri ale Dunării, realizarea interconectărilor contribuind la dezvoltarea economică şi la crearea de noi oportunităţi pentru acestea, arată sursa citată.

În domeniul energiei, preşedintele Klaus Iohannis a reiterat sprijinul României pentru eforturile comune la nivel european în vederea eliminării cât mai curând posibil a dependenţei energetice a Uniunii Europene de Federaţia Rusă, conform abordării agreate la nivelul Consiliului European. Totodată, adaugă Administraţia Prezidenţială, şeful statului a subliniat importanţa finalizării interconectărilor energetice la nivelul statelor membre UE, mai ales în contextul dificil actual, în care Federaţia Rusă a stopat exportul de gaze către Bulgaria şi Polonia. Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat importanţa majoră a operaţionalizării rapide a interconectorului Bulgaria-Grecia şi a apreciat măsurile luate recent în această direcţie de statul vecin. Cei doi înalţi oficiali au accentuat importanţa cooperării bilaterale şi regionale, pentru a face faţă acestei situaţii complexe în domeniul energetic.

Cei doi oficiali au reiterat importanţa cooperării pentru atingerea obiectivelor europene în materie de combatere a schimbărilor climatice.

Administraţia Prezidenţială mai arată că preşedintele Klaus Iohannis a reiterat, cu privire la evoluţiile de securitate generate de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, sprijinul pe care autorităţile române îl acordă Ucrainei, pe multiple planuri, în ceea ce priveşte susţinerea acordată refugiaţilor ucraineni care au venit în România, prin intermediul hub-ului umanitar de la Suceava, respectiv pentru facilitarea exporturilor de produse ucrainene ca modalitate de susţinere a economiei ucrainene. În plus, au fost discutate modalităţi de coordonare a măsurilor de ajutorare şi de gestionare a situaţiei. Preşedintele Iohannis a abordat şi aspectele legate de sprijinul activ şi cuprinzător de care Republica Moldova are nevoie.

„Preşedintele Klaus Iohannis şi prim-ministrul Kiril Petkov au discutat şi despre avansarea aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, apreciind că aceasta va contribui atât la consolidarea Pieţei Unice, cât şi la întărirea rezilienţei Uniunii Europene în ansamblul său, ceea ce este cu atât mai necesar în contextul actual, marcat de crize multiple. Cei doi înalţi oficiali au convenit continuarea coordonării pentru atingerea acestui obiectiv comun”, evidenţiază Administraţia Prezidenţială.

Premierul Bulgariei efectuează o vizită oficială în România.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *