Iohannis, despre vaccinare: „NU îi putem constrânge pe oameni să facă lucruri pe care nu vor să le facă. NU pot să accept măsuri care duc la discriminări”

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, că trebuie îmbunătăţită campania de vaccinare şi trebuie lucrat la partea de conştientizare. „Nu îi putem constrânge pe oameni să facă lucruri pe care nu vor să le facă pentru că nu le înţeleg”, a subliniat el. Iohannis a menţionat că, în opinia sa, interdicţiile neexplicate nu vor duce „foarte departe”. „Nu pot să accept măsuri care duc la discriminări”, a susţinut Iohannis.

Iohannis a fost întrebat, miercuri, la conferinţa de presă susţinută după vizita în Parcul Natural Comana, dacă susţine resctricţiile pentru persoanele nevaccinate.

Cred că e important să lucrăm pe conştientizare. Nu îi putem constrânge pe oameni să facă lucruri pe care nu vor să le facă pentru că nu le înţeleg. Trebuie să îmbunătăţim campania de vaccinare. Pandemia nu s-a terminat. Spun românilor să se vaccineze, este foarte important să prevenim un nou val, să prevenim răspunânsidrea acestui virus”, a replicat Iohannis.

El a susţinut că „interdicţii neexeplicate nu ne duc foarte departe”.

Chiar dacă e posibil să se introducă nişte restricţii pentru nevaccinaţi în locuri neesenţiale, la restaurant, la cinema, asta nu rezolvă problema. Problema se rezolvă cu vaccinarea în masă”, a afirmat şeful statului.

Nu pot să accept măsuri care duc la discriminări”, a subliniat Iohannis. El a arătat că vaccinul este disponibil „la liber”.

Şi am ajuns aici în faza cu puţine cazuri şi dacă vrem să rămânem aşa trebuie ca mai mulţi români să meargă să se vaccineze”, a punctat el.

De asemenea, el a fost întrebat dacă susţine  beneficii pentru vaccinare şi obligativitatea vaccinării pentru anumite categorii de persoane.

E o discuţie care va fi din ce în ce mai intensă dacă anumite categorii trebuie obligate să se vaccineze, e inacceptabil ca personal medical să nu fie vaccinat. Dacă de acolo ia virusul, omul a obţinut opusul la ce s-a aşteptat. Mare parte din sistemul de sănătate se face pe banii constribuabililor, mă aştept să fiu tratat, să plec mai sănătos de acolo, nu mai bolnav”, a explicat el.

Potrivit lui Iohannis, chestiunea trebuie discutată şi la modul de răspundere a societăţii, răspundere a persoanei.

Am avut discuţii cu medici, cu personal medical şi am întrebat. În jur de 90% din personalul medical este vaccinat. Cei care nu sunt vaccinaţi nu sunt medici şi asistente, i personal auxiliar. Dacă Guvernul vrea să vină cu o campanie de tip loterie, dacă dă rezultate este bine. Trebuie să vedem la ce costuri. Vaccinul este gratuit, unde putem zice să dăm ceva de încurajare, dar lucrurile trebuie să rămână într-o zonă a rezonabilităţii”, a arătat Klaus Iohannis.

Președintele României, Klaus Iohannis, a vorbit despre valul patru al pandemiei. El crede că nu o să fie unul puternic, fiind încrezător în faptul că mulți români se vor vaccina sau au făcut asta deja. În privința scenariilor în care vor funcționa școlile, Iohannis a spus că ele sunt deja cunoscute.

Noi nu suntem acum la începutul pandemiei. Vreau să cred că suntem la finalul pandemiei. Lucrurile nu sunt nici noi. Dacă în unele școli nu sunt materiale și dezinfectanți poate ar trebui schimbat directorul. Lucrurile sunt momentan în zona verde. Sigur, avem o creștere, dar suntem departe de un val mare. Sper să rămânem așa. Dacă totuși apare valul patru mai intens se iau măsuri, ca anul trecut. În funcție de incidența în fiecare localitate se trece în diverse scenarii”, a mai spus Iohannis.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *