Iohannis, despre tensiunile de la Marea Neagră: „Situația este îngrijorătoare. Voi convoca CSAT. NATO trebuie să acorde o atenție specială”

Președintele Klaus Iohannis susține că este nevoie de o atenție specială a NATO pentru flancul Estic, în condițiile în care tensiunile din zonă sunt în creștere din cauza conflictului între Rusia și Ucraina.

Aceste chestiuni există în toată Europa, dar pentru noi, în România este important să fim pe fază. Noi solicităm și văd în ultima perioadă reușim să o facem tot mai bine, să generăm o strategie a NATO pentru zona de Est. Avem structurile noastre specializate care se ocupă de aceste probleme. Este nevoie de colaborare europeană și la NATO și este nevoie de întreaga atenție a NATO, dacă vorbim din punct de vedere militar, dar și o atenție deosebită din partea Uniunii Europene în zona infrastructurii critice. Pe flancul estic sunt membri noi ai UE, care nu se pot încă compara cu țările occidentale. Este prioritar pentru Uniunea Europeană ca țările din Europa de Est să ajungă nu doar ca nivel de trai, ci și la nivelul infrastructurii critice”, a spus Iohannis.

Șeful statului a declarat joi, cu privire la tensiunile de la Marea Neagră dintre Rusia și Ucraina, că situația este îngrijorătoare și că va convoca CSAT săptămâna viitoare.

„Noi urmărim cu foarte mare atenție aceste lucruri. Să nu-și imagineze cineva că noi stăm și așteptăm informații de la alții. Nu, noi dăm informații altora, fiindcă avem servicii foarte performante pe această zonă. (…) Suntem extrem de îngrijorați. Situația este una care trebuie extrem de atent evaluată, nu doar militar și securitar, ci și diplomatic. (…) Voi convoca pe săptămâna viitoare o ședință CSAT dedicată special acestei zone de tensiune din Marea Neagră”, a spus Klaus Iohannis.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *