Iohannis, despre repornirea economiei: „Să se așeze praful, tragem linie și vedem cum venim cu măsuri. Suntem în mijlocul crizei”

Președintele Klaus Iohannis a organizat marți o conferință de presă la Palatul Cotroceni, în cadrul căreia a atins mai multe subiecte, printre care și cel referitor la repornirea micilor afaceri. Șeful statului a insistat că guvernul condus de Ludovic Orban a făcut o treabă foarte bună în toate sectoarele: achiziții, măsuri restrictive, politici sociale ș.a.m.d. Referitor la sprijinirea IMM-urilor, Iohannis a arătat că se vor lua măsurile care vor ajuta economia românească, admițând faptul că restaurantele și cafenelele sunt puternic lovite de criză.

„Pentru antreprenorii care au probleme reale din cauza epidemiei, măsurilor care s-au luat, există o preocupare din partea guvernului și a mea pentru a veni în sprijinul lor. Vor fi măsuri în următoarele luni. Primele deja s-au luat. Măsuri s-au luat și se vor lua și în continuare, inclusiv măsuri finanțate din bani europeni. Suntem în mijlocul crizei. Trebuie să avem răbdare în unele zone. Să se așeze praful. Să tragem linie și să vedem cum venim cu măsuri care ajută economia românească. Eu știu că se lucrează intens în guvern la aceste măsuri – și la Finanțe și la Economie și sunt ferm convins că aceste măsuri vor avea rezultate foarte bune. Una – IMM Invest deja a fost pornită, cu o mică întârziere, dar a pornit și vom avea și alte măsuri. Vom lua și decizii care privesc primele sectoare unde vom avea o redeschidere. Unele se vor redeschide și asta ține și de nevoia socială, dar și de riscul epidemiologic. După o analiză foarte serioasă vom face comunicarea la momentul potrivit. În momentul acesta, pentru majoritatea zonelor se lucrează protocoalele dacă trebuie o masă specială, un paravan, termometru la intrare, dacă e voie să se stea în sala de așteptare. (…) Este mai ușor să deschidem hotelurile, dar fără restaurante. În camera de hotel este ușor să se cazeze o persoană sau o familie. Nu va fi posibil să funcționeze de la început restaurantul hotelului, pentru că distanțarea este un pic mai complicată. Vom găsi soluții graduale pentru a deschide cât se poate de repede serviciile. Eu pot să înțeleg foarte bine, îmi pare rău pentru antreprenorii care au probleme grave în acest sector, dar trebuie să recunoaștem: prioritară este sănătatea oamenilor. În contrapartidă, se lucrează la pachete de sprijin pentru antreprenorii care vor avea nevoie de sprijin din partea guvernului. (…) Foarte multe sectoare nu s-au închis și oamenii au fost la lucru, dar sunt foarte mulți care lucrează de acasă, telemunca a devenit o realitate cotidiană și sunt sectoare unde încă o bună vreme lumea nu se va întoarce, de exemplu în școli”, a spus Klaus Iohannis.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *