Iohannis, de Ziua Națională: „Niciodată în ultimele decenii nu am întâmpinat 1 Decembrie cu atâta îngrijorare și strângere de inimă”

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat marți la ceremoniile din Capitală dedicate Zilei Naționale. Șeful statului a trecut în revistă garda de onoare, a depus o coroană de flori la Arcul de Triumf și, în discursul său, a subliniat că România trece din nou prin momente de criză, așa cum s-a întâmplat de nenumărate ori în istorie:

„Astăzi suntem mult mai puțini ca de obicei. Bucuria copiilor ridicați de părinți sau bunici emoționați (la paradă – n.r.) sunt imagini care ne dor și pe care vrem să le vedem cât mai curând posibil. În acest cadru de acum, vegheați de Arcul de Triumf – simbol al sacrificiului și al sperannței națiunii – urez La mulți ani românilor, oriunde s-ar afla, sănătate și optimism! Niciodată în ultimele decenii nu am întâmpinat 1 decembrie cu atâta îngrijorare și strângere de inimă. Criza sanitară care a schimbat viața planetei, pandemia de covid care ne-a afectat și pe noi, ne obligă să marcăm Ziua Națională în alte registre. Ca în atâtea momente definitorii ale zbuciumatei noastre istorii, în fiecare zi – bărbați și femei – luptă cu pandemia și prin salvarea altor români duc mai departe idealurile de unire. De la începutul pandemiei sunt fizic distanțați, ne vedem mai rar și resimțim lipsa interacțiunii cu cei dragi, iar granițele par din nou a ne despărți. Totuși, nimic nu ne poate ține departe în spirit pentru a rememora marea realizare de acum mai bine de 100 de ani. Nimic nu ne poate împiedica să ne aducem aminte astăzi de toți cei care, cu credință, viziune, abnegație și jertfă, au contribuit la desăvârșirea statului român modern. Istoria României, aidoma a Europei căreia îi aparținem, nu se aseamănă cu un marș triumfal și nu a fost o succesiune luminoasă de evenimente fericite. Dimpotrivă, istoria noastră a fost marcată de numeroase crize și etape dificile, care au amenințat de multe ori viața oamenilor, libertatea poporului, identitatea comunităților și existența statului. Bunicii și părinții noștri au trecut prin războaie, s-au confruntat cu dezastre, au suportat foametea, au trăit perioade de grave tensiuni sociale și victime ale celor mai întunecate regimuri. Hotărârea lor, curajul, capacitatea de sacrificiu, voința de a trăi liber și în pace au făcut posibilă surmontarea tuturor acestor grele încercări, în pofida provocărilor aproape de neimaginat. Revoluția de la 1848, Unirea Principatelor, Războiul de Independență, Marea Unire de la 1918, Revoluția din 1989, integrarea în NATO și aderarea la UE sunt bornele României democratice de astăzi. Nici una nu s-a produs de la sine, iar generațiile care le-au înfăptuit au crezut mereu că România pe care au visat-o este un proiect realizabil prin muncă, solidaritate și sacrificiu. La Alba Iulia s-a decis Unirea Transilvaniei cu România. Cine și-ar fi imaginat că acest moment de glorie avea să vină după un război cumplit? Arcul de Triumf ne spune că izbânda vine când idealurile sunt înalte și sunt urmate cu stăruință”, a spus Klaus Iohannis.

militari arcul de triumf

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.