Iohannis: „Dacă regulile vor fi constant încălcate, există riscul să ne confruntăm cu o EXPLOZIE a infectărilor”

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut marți, de la 17:00, declarații de presă la Palatul Cotroceni, după ședințe avute cu premierul Ludovic Orban și mai mulți miniștri. Șeful statului a arătat că unii au înțeles să trateze starea de alertă ca pe o relaxare totală a măsurilor, ceea ce înseamnă că riscăm venirea unui al doilea val de îmbolnăviri cu coronavirus.

„În această scurtă perioadă am văzut foarte mulți români care respectă regulile. Am văzut instituții publice și companii private care s-au pregătit foarte bine pentru reluarea activității. Din nefericire, au fost și exemple de comportamente în totală contradicție cu normele sanitare. Unii au înțeles greșit că starea de alertă înseamnă relaxarea totală. S-au pus în pericol și pe ceilalți. Virusul este încă printre noi. Cu cât conștientizăm mai bine că este responsabilitatea fiecăruia, cu atât cresc șansele să stopăm definitiv epidemia. Există riscul să ne confruntăm cu o explozie a infectărilor. Dacă regulile vor fi constant încălcate, vom avea noi focare și un nou val de îmbolnăviri. Solicit autorităților locale să își asume un rol mai ferm, mai proactiv, în gestionarea situației. Am reușit până acum să controlăm epidemia, iar măsurile pe care le-am luat și-au dovedit eficiența. Au fost două luni foarte grele pentru toți. Ar fi dramatic să le compromitem tocmai acum. Nimeni nu își mai dorește să reintrăm în starea de urgență, dar vom fi obligați dacă ritmul de infectare și presiunea pe spitale vor crește semnificativ. Vedem iresponsabili care răspândesc dezinformări și propagă tot soiul de teorii ale conspirației pentru a cultiva neîncrederea cetățenilor. Acestea sunt nocive, mistifică evidența, erodează autoritatea statului și pot crea breșe, afectând responsabilitatea socială. Când am fost uniți într-un efort național, am reușit să salvăm vieți și să limităm răspândirea noului coronavirus. Să nu irosim tot ce am câștigat în aceste două luni cu mari sacrificii”, a spus Klaus Iohannis.

Totodată, potrivit șefului statului, România a depășit cu bine două luni de stare de urgență și, de acum înainte, se impune reconstrucția statului

„Această pandemie ne-a afectat pe toți. Nu există sectoare din economie care să nu fi avut de suferit. O abordare constructivă implică tratarea crizei și ca o oportunitate, pentru a așeza România pe poziții sănătoase. Am observat o accelerare la digitalizarea administrației. Instituțiile s-au adaptat rapid. Este un uriaș pas înainte. Este important să înțelegem că nu vorbim de o repornire a economiei de la zero, pentru că nu a fost complet oprită. Au fost sectoare importante care au funcționat la capacitate deplină – construcții și infastructură. Relansarea economică se va sprijini pe investiții în mari proiecte de infrastructură. Viziunea se va fundamenta pe inovare, competititivate și investiții masive. Este o viziune care pleacă de la principii economice sănătoase, care vor susține în mod durabil prosperitatea românilor. Solicit sprijinul tuturor forțelor politice credibile și mediului de afaceri: să oferim încredere angajaților și întreprinzătorilor. Avem o notă de plată a guvernelor precedente, de aceea ne pregătim să accesăm toate formele de sprijin posibile, inclusiv programele Comisiei Europene. Prioritățile sunt menținerea sănătății cetățenilor și relansarea economică. Împreună am trecut cu bine prin încercările dificile din ultimii ani care au testat soliditatea democrației noastre, am depășit cu bine două luni de stare de urgență și am ținut sub control una din cele mai grave amenințări la adresa populației din ultimii 50 de ani. Suntem pe drumul cel bun, trebuie să ne unim eforturile pentru a depăși această criză și pentru a construi împreună țara pe care ne-o dorim”, a mai spus Klaus Iohannis.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *