Iohannis: „Criza sanitară a arătat că țările membre UE trebuie să se adapteze cât mai bine la procesul de SCHIMBARE pe care îl parcurgem”

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, miercuri, la Palatul Cotroceni, o şedinţă pe tema fondurilor europene cu prim-ministrul Ludovic Orban şi mai mulţi miniştri. După această ședință, șeful statului a precizat faptul că a analizat Planul național de redresare și reziliență. În acest context, Iohannis a subliniat că cele 80 de miliarde de euro anunțate ca fiind obținute în luna iulie vor fi eșalonate, de fapt, în următorii nouă ani și doar 30 de miliarde vor fi utilizate pentru revigovarea economică în perioada post pandemie.

În urma unor negocieri foarte dificile, am obținut în iulie circa 80 miliarde de euro, destinate României, pentru următorii 9 ani. Parte importantă, peste 30 miliarde de euro, vom folosi pentru a accelera revigorarea economică în perioada post pandemie, în baza Planului național de relansare și reziliență. Acest Plan va trebui aprobat de Comisia Europeană cel mai târziu până în aprilie a anului viitor și vor exista anumite condiționalități. Este vorba de asigurarea reformelor structurale, de digitalizare, de garantare a tranziției climatice. (…) Fondurile la care mă refer reprezintă o oportunitate istorică, să construim autostrăzi, căi ferate, de a implementa programe de digitalizare. Sunt fonduri care vor permite investiții majore în educație și sănătate. (…) Am stabilit 12 direcții prioritate: sănătate, educație, digitalizare și securitate cibernetică, transport durabil, combaterea schimbărilor climatice, protecția mediului, energie, eficiență energetică, mobilitate urbană, mediu de afaceri și antreprenoriat, cercetare/inovare, precum și creșterea capacității de reziliență în condiții de criză în domeniul sanitar și alimentar. Aceste domenii sunt grupate pe trei piloni principali: tranziția verde și schimbarea condițiilor climatice, servicii publice, dezvoltare urbană și valorificarea patrimoniului și competitivate economică. Am încredere că actualul guvern va reuși să obțină banii puși acum la dispoziție de UE. Mă bazez pe fapte, nu pe opinii”, a spus Klaus Iohannis.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.